Anton Ravander-Rauas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Anton Ravander Rauas vuonna 1971 Helsingin yliopiston maatalousmuseossa, jolle hän lahjoitti kipsikokoelmansa.

Herman Anton Ravander-Rauas (17. tammikuuta 1890 Raahe19. elokuuta 1972 Helsinki[1]) oli suomalainen kuvanveistäjä, joka tunnetaan kotieläinaiheisista pienoisveistoksistaan.[2] Yli neljänkymmenen vuoden uransa aikana hän valmisti kipsiin valetut eläinveistokset jokaisesta suomalaisesta kotieläinlajista.

Ravander-Rauas oli koulutukseltaan somistaja. Hänen veistoksensa saivat huomiota 1950-luvulla hänen ikuistettuaan marsalkka Mannerheimin rajakoira Marskin. Veistoksen kopioita myytiin suuria määriä, ja Ravander-Rauas luovutti osan tuloista hyväntekeväisyyteen sotainvalideille.

Ravander-Rauaksen perhe muutti Janakkalan Saloisille Helsingin suurpommitusten jälkeen 1939 ja he viipyivät siellä aina vuoteen 1948 saakka. Ravander-Rauas asui ja työskenteli sota-aikana Etu-Siivolassa, missä hänellä oli työtila tuvassa. Entisen navetan vintillä oli sauna, jossa työt kuivatettiin.

Ravikuningas Murto, 1949, Seinäjoki.

Kennelharrastajana Ravander-Rauas muovaili aluksi savesta koiraveistoksia. Maineen kiiriessä häneltä tilattiin opetustarkoituksiin veistokset kaikista suomalaisista kotieläimistä. Veistosten mallina käytettiin kunkin lajin palkintoyksilöitä. Ravander-Rauaksen mukaan vaikeimpia malleja olivat siat. Niille kun ei ollut annettu mitään tapakasvatusta, ja eläimen lajilleen tyypillinen käytös teki veistotyön lähes mahdottomaksi. Kanaveistoksen mallia hän taas kehui ihanteelliseksi, kun se istui lähes hievahtamatta sohvan päällä koko toimenpiteen ajan. Yleensä veistokset valmistettiin 1/6-kokoon, paitsi Olavinlinnan luonnollista kokoa oleva pässiveistos. Veistoksen valmistuttua siitä otettiin valumuotti, jonka avulla siitä pystyttiin valmistamaan kopioita. Uransa päätteeksi taiteilija särki valumuotit, ja teosten monistaminen päättyi.

Pienoisveistokset olivat suosittuja lahja- ja muistoesineitä onnittelujen yhteydessä. Valoksia on järjestöjen, museoiden ja yksityisten kokoelmissa. Suurin kokoelma, 117 veistosta, oli Helsingin yliopiston maatalousmuseossa. Ravander-Rauas lahjoitti kokoelman vuonna 1971 Viikin koetilalla järjestetyssä juhlassa.

Anton Ravander-Rauas palkittiin työstään Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1965.

Julkiset teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musta pässi, Savonlinna, 1964.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anton Ravander-Rauaksen muistokirjoitus. Helsingin Sanomat 30.8.1972, s. 9. (Maksullinen lähde.)
  2. Anton Ravander-Rauas ja eläinveistokset Helsingin yliopiston museo. Viitattu 5.2.2017.
  3. Ori Puhemies ravasi uuden Kuninkuusajojen ennätyksen. Helsingin Sanomat, 1.8.1965, s. 19. HS Aikakone (vain tilaajille). Viitattu 3.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]