Tampereen ilmatorjuntapatteristo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan it-tykki modernisoitu vuoden 1988 standardiin. Aluksi se oli 35Itk58.

Tampereen Ilmatorjuntapatteristo (TampItPsto) oli Suomen Puolustusvoimien joukkoyksikkö. Sen tunnuslipun keskeisin ja erottava tekijä oli ilves-figuuri. Toisen maailmansodan jälkeinen koulutusyksikkö koulutti varusmiehiä vuoteen 1980, jolloin muutti Ouluun, ja patteriston uudeksi nimeksi muodostui Oulun Ilmatorjuntapatteristo.[1] Ilmatorjuntapatteristo käytti keskiraskaita ilmatorjunnan tykkiaseita, näitä ovat olleet 35 mm Oerlikon -konetykki sekä 57 mm ilmatorjuntakanuuna. Ainakin osa aseistuksesta on ollut tutkalla ohjattuja tykkiaseita.

Aikanaan ilmatorjuntajoukot kuuluivat ilmavoimiin. Ainakin ZSU-57-2 ilmatorjuntapanssarivaunuilla (Itpsv 57-2) toteutettiin varusmiesten koulutusta TampItPsto:ssa, vuosina 1960–1966.[2]

Kangasalan Vatialaan sijoittunut armeijan asevoimien koulutusyksikkö ei käyttänyt ohjusaseita. Pariisin rauhansopimus ei sellaista vielä sallinut. Mahdollisesti vielä joitain Rämäpää -liikanimellä kutsuttuja Rheinmetall Borsig:in 88 mm tykkejä on voitu käyttää, nämä kykenivät myöskin maastoammuntaan eli tasasuuntaukseen. Pieksämäen Naarajärvellä nämä tykit ovat asetyyppinä vaikuttaneet, ja joka on sodan jälkeinen joukko-osasto niin ikään (perustettu 1945).

Rovaniemen Ilmatorjuntapatteristo jatkaa edelleen Tampereen ilmatorjuntapatteriston perinteitä. Nämä vaikuttavat yhä vielä edelleen, esimerkiksi marssilauluissa sekä joukko-osaston lipuissa sekä baneereissa eli viireissä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]