Kustaa II Aadolfin patsas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kustaa II Aadolfin patsas sijaitsee puistikossa Akatemiatalon edustalla.

Kustaa II Aadolfin patsas on Turussa Akatemiatalon edustalla sijaitseva Kustaa II Aadolfin näköispatsas. Patsas pystytettiin Kustaa II Aadolfin perustaman ja Akatemiatalossa toimivan Turun hovioikeuden aloitteesta vuonna 1992. Patsaan mallina on ollut ruotsalaisen kuvanveistäjän Bengt Erland Fogelbergin tekemä Kustaa II Aadolfin patsas Göteborgissa.[1] Göteborgin patsas paljastettiin vuonna 1854.

Turun patsaassa kuninkaan asento ja yleisvaikutelma ovat samanlaiset kuin Göteborgin patsaassa. Patsaissa on kuitenkin useita eroja. Turun patsaasta puuttuvat kuninkaan vyöllä riippuva miekka ja kuninkaan oikeaan jalkaan nojaava vaakunakilpi. Turun patsaassa kuninkaan oikeassa kädessä on asiakirjakäärö, joka puuttuu Göteborgin patsaasta. Turun patsaasta puuttuu kuninkaan vasemman käsivarren peittävä viitan laskos, ja monet kuninkaan vaatetuksen koristeet on esitetty yksinkertaisemmin. Turun patsas on myös huomattavasti pienempi kuin Göteborgin patsas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Winterhalter, Kati & Bonsdorff, Mikko: Turun Akatemiatalo. Rakennushistoriaselvitys 2009. (PDF) (s. 93) senaatti.fi. 7.12.2009. Viitattu 10.1.2019.
Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.