Pansiontie

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pansiontie ylittää sataman ratapihan Pahaniemensiltaa pitkin.

Pansiontie on Turussa sijaitseva katu, joka alkaa Iso-Heikkilän kaupunginosan etelälaidalta ja päättyy Valmetinkadun risteykseen Pansion satamaan. Kadun pituus on 8 kilometriä.

Tien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pansiontie saa alkunsa Tukholmankadun päästä. Tukholmankatu kulkee Turun satamaan johtavan rautatien vieressä ja johtaa Ratapihankadun jatkeena Puistokadun risteyksestä lounaaseen. Katu erkanee rautatiestä Ratavahdinrinteen risteyksessä, jonka kohdalla myös sen nimi vaihtuu Pansiontieksi.[1]

Pansiontien alkuosa kulkee Turun satama-alueen ja Iso-Heikkilän kaupunginosien välissä. Seuraavassa risteyksessä eli Nosturinkadun risteyksessä Valtatie 1 ja sen yhteydessä kulkeva E18 haarautuvat Pansiontiestä Nosturinkadulle. Sitä seuraavassa risteyksessä, eli Juhana Herttuan Puistokadun ja Vaasantien risteyksessä, Pansiontiehen yhtyy Juhana Herttuan Puistokadulta tuleva eurooppatie E63.

Pansiontie jatkaa sitten kulkuaan Iso-Heikkilän kaupunginosan eteläpuolella noin kilometrin verran, minkä jälkeen tie ylittää Turun tavarasataman ratapihan ja sen rinnalla kulkevan Tuontikadun Pahaniemensiltaa pitkin. Sen jälkeen tien rinnalle haarautuu Pansion satamarata, ja samalla tie ohittaa Turun vapaavaraston autojen maahantuontialueen sen pohjoisreunaa pitkin, Suikkilantien risteyksessä E63 haarautuu Suikkilantielle, minkä jälkeen Pansiontie jatkuu 2+2-kaistaisena Pansion satama-alueiden ohi Länsikaaren risteykseen asti. Sitten tie muuttuu kaksikaistaiseksi, sivuuttaa Pansion öljysataman ja muita Pansion sataman alueita kunnes päättyy Valmetinkadun risteykseen, josta suoraan mentäessä pääsee Pansion telakalle.

Entisen alkupään nimenmuutokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun matkustajasatamaan vievä raide ylittää Tukholmankadun, Pansiontien entisen alkuosan. Taustalla Port Arthurin puutaloja.

Aikaisemmin Pansiontie alkoi Puutarhakadun mutkasta, tämän kadun pitkän suoran osuuden päässä olevalta tasoylikäytävältä nykyisen Ratavahdinrinteen paikkeilta. Nykyisen Tukholmankadun paikalla, Turun satamaradan vierellä, oli tuolloin vain kapea katu nimeltä Rautatienkatu[2] (vastaavalla osuudella radan toisella puolella on edelleenkin Ratakatu).

Vuosituhannen vaihteessa Pansiontietä pidennettiin alkupäästään niin, että sen alkupiste siirtyi Ratapihankadun päähän. Pidennetyn Pansiontien alkuosa kulki nyt aikaisemman Rautatienkadun paikalla. Vuonna 2015 tämän tämän alkuosuuden nimi, Puistokadulta Ratavahdinrinteelle saakka, muutettiin Tukholmankaduksi. Alkujaan ehdotettiin, että katu jatkuisi tämän nimisenä Juhana Herttuan puistokadun risteykseen saakka, mutta tältä osin nimenmuutosta ei toteutettu.[3]

Nimenmuutosta perusteltiin alueen kadunnimistöllä, joka viittaa Ruotsin vallan aikaan. Samalla Pansiontien talonumerointia voitiin selkiyttää, sillä aiemmin Pansiontie 4 sijaitsi lähes kilometrin päässä kiinteistöistä Pansiontie 1 ja 3.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Turun opaskartta opaskartta.turku.fi. Viitattu 27.4.2015.
  2. Turun matkailukartta, julkaissut Turun kaupungin mittausosasto 1968
  3. Kadun nimen muuttaminen äärimmäisen harvinaista. Aamuset, 1.4.2015. Artikkelin verkkoversio.
  4. Pansiontien alkupäästä ehkä Tukholmankatu. Turun sanomat, 26.2.2015. Artikkelin verkkoversio.
  5. Turkuun on tulossa Tukholmankatu. Turkulainen, 26.2.2015. Artikkelin verkkoversio.