Pansion satamarata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pansion satamarata pisimmillään ja Turun sataman rataverkko - Turun kaupunkikartta 1965
Pansion satamarataa Raisionjoen ja Jalostajan pääkonttorin välillä.

Pansion satamarata rakennettiin 1930-luvulla ja se erosi Turku–Uusikaupunki-radasta Härkämäen kohdalla ja jatkui sitten pisimmillään aina Pansioon Turun laivastoasemalle saakka. Radalta erkanivat sivuraiteet Turun rautatehtaalle, Turun sataman länsilaiturille sekä Suomen Säilyke Oy:n tehtaalle ja Jalostajan Artukaisten tehtaalle. Radan varrella sijaitsivat myös Standardin ja Shellin öljyvarastot (Pansion öljysatama) sekä Laivateollisuuden Pansion telakka. Pansion satamarata avattiin öljysatamalle saakka 1932 ja rataa jatkettiin 1942 Turun laivastoasemalle.

Raisionjoen yli Crichton-Vulcan rakensi 1931 läppäsillan, koska alukset liikennöivät jokea pitkin sen varrella sijaitsevalle telakalle. Maantieliikenteen kahden kaistan lisäksi siltaan yhytettiin myös rautatie. Telakan toiminta päättyi kuitenkin pian ja läppäsilta otettiin pois käytöstä 12. elokuuta 1933 tapahtuneen onnettomuuden jälkeen, jossa veturi ajoi ylösnostetulle sillalle ja kuljettaja että lämmittäjä saivat surmansa. Sillan nostokoneisto poistettiin vasta 1976.

Nykyisin radan Turun laivastoasemalle johtanut osa on purettu ja rata jatkuu öljysatamaan saakka. Pansiossa toimi 1998–2007 Suomen ainoa junalauttasatama, jota varten rakennettiin oma ratapiha telinvahtohalleineen satamaradan viereen. Pansion telakka lakkautettiin 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]