Keskustelupuisto (nykytaideprojekti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keskustelupuiston tontti 15.5.2019, joka sijaitsee Rauman keskustassa, Kalliokatu 28-30:ssa.

Keskustelupuisto – peli yhteisestä maaperästä on Lönnströmin taidemuseon ja Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen yhdessä vuonna 2018 käynnistämä taidehanke.[1] Projekti toteutetaan vuosina 2019–2020 Rauman keskustan tuntumassa sijaitsevalla tontilla, josta rakentuu puisto. Hankkeeseen on valittu mukaan 36 eri-ikäistä raumalaista pelaajaa, joilla kullakin on oma visio hyvästä puistosta. Tavoitteena on vuoropuhelun avulla päästä yksilön näkemyksestä yhteisölliseen ratkaisuun.[2]

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lönnströmin taidemuseo on toteuttanut vuodesta 2016 alkaen nykytaiteen projekteja yhteistyössä eri kuvataiteilijoiden kanssa. Kuvataiteilijat voivat lähettää vuosittain avoimen haun kautta projektiehdotuksiaan museolle.

Ensimmäisessä projektihaussa valittiin toteutettavaksi taiteilijaryhmä IC-98:n projekti Khronoksen talo. Toisessa haussa valittiin kuvataiteilija Jani Ruscican projekti Flatlands. Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen projekti Keskustelupuisto valittiin kolmannessa haussa vuonna 2017.

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat toteuttaneet yhteisöllisiä ja pelillisiä taideprojekteja vuodesta 2003 alkaen. Heidän työnsä ovat olleet heti alusta alkaen hyvin julkisia. Töiden dokumentointi on tapahtunut ja tapahtuu edelleen internetissä. Valituskuoro on saavuttanut maailmanmaineen. Toinen laaja projekti oli Archipelago Science Fiction,

Hankkeen kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektin kestää kaksi vuotta. Peli alkoi kesällä 2018 pelaajien hakemisella. Syksyllä 2018 peli jatkui valittujen palaajien ideoiden esittämisellä. Konkreettinen peli Raumalla osoitteessa Kalliokatu 28-30 alkoi huhtikuussa 2019 pelialueiden arvontatilaisuudella. Peli päättyy syksyllä 2020.

Peli koostuu pelisiirroista, joita on kuusi kappaletta pelin keston aikana. Pelisiirto koostuu kolmesta osasta: pelitapaamisesta, näkyvistä muutoksista pelaajan maatilkulla ja jokaisen pelaajan lyhyestä raportista pelin verkkosivuilla olevassa blogissa. Pelitapaamisessa jokainen pelaaja saa käytettäväkseen 200 euroa. Summa on tarkoitettu oman maatilkun muokkaamisen investointeihin ja hankintoihin. Rahasumma on tarkoitettu käytettäväksi kokonaan.

Viimeiseen pelisiirtoon liittyy poikkeus. Pelaajat saavat yhteisesti 14 000 euroa käytettäväksi puistoon, jos he pääsevät yhteisymmärrykseen rahan käyttötarkoituksesta.

Pelin päätyttyä pidetään puiston avajaisjuhlat.

Dokumentointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taiteilijat dokumentoivat keskustelupuistoa haastattelemalla pelaajat videolle ennen pelin alkua. Videoilla pelaajat kertovat oman näkemyksensä siitä, minkälainen valmis puisto voisi olla.[1] Projektista kertovalla verkkosivulla on julkaistu pelaajien profiilit ja blogi.[3] Hanketta seuraa noin viisi kansalaistoimittajaa, jotka seuraavat pelin edistymistä ja raportoivat siitä kaupunkilehti Raumalaiseen.[4] Ensimmäinen kansalaistoimittaja Ulla-Mari Piipposen kirjoittama artikkeli julkaistiin Raumalaisessa 8.5.2019.[5] Toinen kansalaistoimittaja Ilona Helskeen kirjoittama artikkeli julkaistiin 19.6.2019[6] ja kolmas kansalaistoimittaja Milja Leinon kirjoittama artikkeli 20.8.2019.[7] Neljäs Marjo Kauppilan kirjoittama artikkeli julkaistiin 25.9.2019.[8]

Turun yliopiston kulttuurituotannon ja maisemasuunnittelun koulutusohjelmien opiskelijat ovat laatineet kurssitöitä pelialueena toimivasta tontista. Aiheina ovat Keskustelupuiston tontin historia ja Kalliokadun tonttien kasvillisuus. Kurssityöt sekä hankkeeseen osallistuville pelaajille suunnattu ohjeistus Dokumentoinnin työkalut on julkaistu Lönnströmin museoiden verkkosivulla.[1]


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Lönnströmin taidemuseo: Lönnströmin taidemuseo, Keskustelupuisto Lönnströmin museot. Viitattu 14.5.2019.
  2. Anttila, Maarit: Hauskasti vakavasta aiheesta. Länsi-Suomi, 12.12.2017. Marva Media Oy.
  3. Laaksovirta, Saija: Yhdessä pelaten kohti uutta Keskustelupuistoa. Rauman kaupungin tiedotuslehti, 4/2018. Rauman kaupunki.
  4. Helkelä, Elina: Kalliokadun varteen rakentuu puisto yhteistyöllä ja keskustellen. Länsi-Suomi, 28.2.2019. Marva Media Oy.
  5. Piipponen, Ulla-Mari: Peli yhteisestä maaperästä alkoi. Raumalainen, 8.5.2019. Marva Media Oy.
  6. Helske, Ilona: Keskustelupuisto hakee polkujaan. Raumalainen, 19.6.2019. Marva Media Oy.
  7. Leino, Milja: Vapise Linnanmäki! Kolmannessa pelitapaamisessa oli intoa ja energiaa. Raumalainen, 20.8.2019. Marva Media Oy.
  8. Kauppila, Marjo: Puistossa puolivälin juhlat ennen syksyä. Raumalainen, 25.7.2019. Marva Media Oy.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]