Uusikylä (Nastola)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Uusikylä on Lahdessa entisen Nastolan kunnan alueella sijaitseva kylä. Uudessakylässä sijaitsevat muun muassa Männistön yläaste sekä Uudenkylän koulu, ala-aste. Seurantalosta voi vuokrata tiloja erilaisiin juhliin tai tapahtumiin. Kylässä toimii myös aktiivinen kyläyhdistys.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 avattiin Uudenkylän uusi junaseisake, jolla pysähtyvät Lahden ja Kouvolan väliset lähijunat. Vanha Uudenkylän rautatieasema suljettiin vuonna 2005 Nastolan rautatieaseman avautuessa. Nykyään vanha asemarakennus on Museoviraston omistuksessa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusikylä mainitaan olleen nimismiehentalo vuonna 1422 ja se mainitaan pitäjänä 1478–1481. Uusikylä oli Hämeenlinnasta Hauholle, Lammille, Hollolaan, Uuteenkylään, Kelttiin, Lappeelle ja Viipuriin kulkevan Ylisen Viipurintien varrella. Uudenkylän hallintopitäjän itäiset kylät kuuluivat Iittiin ja läntiset Hollolaan. Vuonna 1555 mainitaan Uudenkylän kappeli.

Pietarin radan valmistuessa Uuteenkylään perustettiin Uudenkylän rautatieasema. Pietarin radan rakentaminen alkoi vuonna 1868 ja se valmistui 1870. Uudenkylän asema oli Helsinki–Riihimäki–Pietari-radan maantieteellisesti korkeimmalla kohdalla.

Pietarin radan Lahti–Kouvola-osuuden hallussapidosta käytiin taisteluja huhtikuussa 1918 osasto Brandensteinin ja Lahden rykmentin kesken, minkä vuoksi kylässä on rautatieaseman rakennuksen läheisyydessä muistomerkki saksalaisille kaatuneille.

Uudenkylän ja sen Orimattilan puolella olevan naapurikylän Kuivannon alueilla sijainneella Puolustusvoimien silloisella Asevarikko 2:lla sattui räjähdysonnettomuus 15. elokuuta 1965. Varikkotoimintaa samalla alueella jatkaa Länsi-Suomen Huoltorykmentin varasto-osastoon kuuluva Uudenkylän varasto.

Nastolan–Uudenkylän työväenyhdistys julkaisi vuonna 2008 100-vuotishistoriikkinsa: Sata vuotta Työväenliikettä Nastolan Uudessakylässä – Uudenkylän Työväenyhdistys 1905–2005.[1]

Tunnettuja uusikyläläisiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylät ja kulmakunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudessakylässä on useita niin kutsuttuja "kaupunginosia", joita ovat muun muassa Turranmetsä, Rakokivi, Kanerva ja Arola.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

https://www.vr.fi/cs/vr/fi/etusivu (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kylään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.