Radiomäki

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Lahden radiomastot valtatie 12:n ja seututie 140:n risteyksestä kuvattuina (5.2.2006)

Radiomäki, alkuperäiseltä nimeltään Selänmäki ja sitä seuranneelta nimeltään Korkeamäki, hautausmaan perustamisen jälkeen Hautausmaanmäki, on Lahden kaupungin keskustassa sijaitseva Salpausselän harjuun kuuluva mäki. Radiomäki on osa kaupungin läpi kulkevaa Salpausselän harjuselännettä. Se on saanut nykyisen nimensä Yleisradion radioasemasta, jonka kaksi 150-metristä radiomastoa yhdessä Lahden stadionin hyppyrimäkien kanssa toimivat Lahden maamerkkeinä.[1] Aseman lisäksi mäellä on Lahden vanha hautausmaa ja Radiomäen urheilukenttä. Radiomäki sijaitsee Helsingintien, valtatie 12:n, Salininkadun ja Harjukadun välisellä alueella. Mäkeä on myös kutsuttu ennen hautausmaan perustamista Korkeamäen lisäksi myös Lämpysenmäeksi tai Selänmäeksi.

Nykyään Radiomäellä toimii viisi yleisradiolähetintä: itäisessä radiomastossa Loop ja läntisessä radiomastossa Iskelmä Lahti, Kiss, Radio Voima ja Radio City Lahti. [2]

Itäinen radiomasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäinen radiomasto sijaitsee Radiomäenkadun pysäköintialueen länsipuolella Lahden kaupunginmuseon radio- ja televisiomuseon, Mastolan, eteläpuolella. Siellä on yksi yleisradiolähetin, Dna:n ja Elisan matkapuhelimtukiasemat sekä Lahden Radioamatöörikerhon 70 cm:n ja kahden metrin aaltoalueiden puheradiotoistimet.

itäinen radiomasto Taajuus Teho
Loop 101,5 1000 W

Läntinen radiomasto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähtisessä radiomastossa, jonka huipulla on entisen Sonera Oyj:n entiset kaukohakujärjestelmän antennit, on neljä yleisradiolähetintä. Radiomäen kuntopolun pohjoista haaraa läntiselle radiomastolle mentäessä on paikka, jossa on 1800-luvulla palaneen Lahden työväenyhdistyksen työväentalon muistokivi. Siis talo paloi, ei työväenyhdistys.

Läntinen radiomasto Taajuus Teho
Iskelmä Lahti 103,0 500 W
Kiss 105,0 500 W
Radio City Lahti 102,0 200 W
Radio Voima 98,6 1000 W

Lahden kaupungin alueella on edelleen toinenkin yleisradiolähetysalue, Kolavankangas, jolla on korkea matkapuhelintukiasemamasto. Pääosa Lahden Radiomäellä olleesta yleisradiolähetystoiminnasta siirrettiin 1960-luvun lopulla Hollolan Tiirismaalle silloin kun lähetystoiminta oli Yleisradion monopoli ennen kaupallisten yleisradioasemien lupia.

Vanha hautausmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

73 Lahdessa vuonna 1918 kaatuneen saksalaisen sotilaan muistopatsas Lahden Vanhalla hautausmaalla

Lahden vanhalle hautausmaalle haudattiin ensimmäinen vainaja 15. heinäkuuta 1894. Hautausmaa kuului Hollolan seurakunnalle vuoteen 1916 saakka, kunnes Lahden seurakunta itsenäistyi. Tällöin Korkeamäkeä alettiin kutsua Hautausmaanmäeksi.

Sisällissodan aikana vuonna 1918 mäellä käytiin taisteluja. Sodan jälkeen vanhalle hautausmaalle haudattiin kaupungin valtauksessa kaatuneet saksalaiset sotilaat. Vuonna 1920 Lahden kaupunki pystytti haudalle punagraniittisen Lahden taistelussa kaatuneiden saksalaisten muistomerkin (Urho Heinänen - Vila Martin), jonka jalustaan on hakattu teksti Sankareina kaatuneille saksalaisille sotilaille - Den gefallenen deutschen Helden sekä sotilaiden nimet.

Radiomäen urheilukenttä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Radiomäen urheilukenttä sijaitsee Radiomäellä Yleisradion Lahden entisen radioaseman itäpuolella, Lahden kaupungintalon ja poliisilaitoksen sekä Salininkadun länsipuolella. Kenttää käytetään mm. Salpausselän peruskoulun yläluokkien ja lukion liikuntaan.

Voittaja-veistos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Lahden kaupungin 2005 vietettyjä satavuotisjuhlia Kim-Peter Waltzer suunnitteli Lahden kaupungin satavuotisjuhlatoimikunnalle konstruktivistisen Voittaja-veistoksen, joka oli määrä pystyttää Radiomäelle radiomastojen väliin juhlavuoden 2005 kunniaksi. Veistoksen alaosan olisi muodostanut tuulivoimalan runko, johon olisi liitetty veistososa, mitä olisi voinut kauko-ohjata.

Kielteisen, lähinnä kaupunginvaltuutetuille suoraan esitetyn sekä Etelä-Suomen Sanomien yleisönosastossa ja lehden sähköisellä keskustelupalstalla Netlarissa esitetyn kansalaispalautteen vuoksi kaupunginvaltuusto kuitenkin perui hankkeen, jonka Lahden satavuotisjuhlatoimikunnan varapuheenjohtaja ja museonjohtaja olivat jo hyväksyneet. Toimikunnan puheenjohtaja ei oman ilmoituksensa mukaisesti tiennyt veistoksen luonteesta mitään. Yleinen mielipide piti veistosta sopimattomana radiomastojen muodostamaan profiiliin. Aikaisemmin radiomastojen välille viritetyille vaijereille oli ripustettu muoviastioita konstruktivistisen vaikutelman saavuttamiseksi.

Lahti Energian koristevalot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voittaja-veistos -hankkeen jälkeen Pikku-Vesijärven lammikkoon valourut keskieurooppalaisen esimerkin mukaisesti tuonut Lahti Energia asensi radiomastoihin koristevalot,joita poltetaan pimeässä monenvärisenä valotaideteoksena.

Kulttuuriympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museovirasto on määritellyt radiomäellä sijaitsevan Lahden suurradioaseman mastoineen ja rakennuksineen valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lahden suurradioasema Valtakunnallisesti merkittävät rakennetut kulttuuriympäristöt RKY. Museovirasto.
  2. https://www.mediamonitori.fi/index.php/tietosivut/taajuuslista

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Radio- ja televisiomuseo
  • Uusi Lahti:[1] Avoin kirje valtuustolle taideasiasta, Hämeen arkkitehdit SAFA, Kauno ry, Lahden kaupunkikulttuuriseura ry, Lahden taidegraafikot ry, Lahden taiteilijaseura ry, Lahden valokuvataide ry, Lahti-seura ry