Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Päijät-Hämeen lintutieteellisen yhdistyksen tunnuslintu on valkoselkätikka

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on Lahtea kotipaikkanaan pitävä BirdLife Suomen jäsenyhdistys. Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on perustettu vuonna 1970 ja sillä on noin 550 jäsentä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää toiminta-alueellaan lintuharrastusta ja -tutkimusta, luonnon- ja ympäristönsuojelua sekä kestävää kehitystä. Yhdistyksen toimialueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Kärkölä, Lahti, Mäntyharju, Orimattila, Padasjoki, Pertunmaa ja Sysmä. Aiemmin yhdistyksen alueeseen ovat kuuluneet Artjärvi, Heinolan maalaiskunta, Hämeenkoski ja Nastola, jotka on kuntaliitoksissa liitetty muihin kuntiin.[1] Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Tapani Saimovaara.

Vuodesta 1971 alkaen Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys on julkaissut Päijät-Hämeen linnut -lehteä, joka ilmestyy nykyisin kahdesti vuodessa. Lehdessä julkaistaan artikkeleita sekä katsauksia maakunnassa tehdyistä lintuhavainnoista. Lehden päätoimittajana toimii Ohto Oksanen. Yhdistyksen muuta toimintaa ovat muun muassa lintuillat, opastetut linturetket, pinnarallit ja talkoot. Lisäksi yhdistys tavoitteidensa saavuttamiseksi tekee aloitteita ja esityksiä sekä antaa lausuntoja.

Päijät-Hämeen lintutieteellinen yhdistys ylläpitää havaintoarkistoa ja lintutilastoja Päijät-Hämeessä tehdyistä lintuhavainnoista. Havaintojen keruun menetelmänä ja uusimpien havainojen arkistona toimii Tiira -lintutietopalvelu. Päijät-Hämeessä on havaittu 312 eri lintulajia, joista viimeisimpänä uutena lajina tulipäähippiäinen Asikkalassa 16.5.2017. Pesivänä maakunnassa on havaittu 182 lajia ja talvikaudella (1.12.-29.2.) 157 lajia. Päijät-Hämeestä on löydetty kaksi Suomelle uutta lintulajia. Aroharmaalokki Lahdesta vuonna 1997 ja tammitikka Asikkalasta vuonna 2012. [2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. [2] (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]