Laune

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Salinkallion koulu Launeella

Laune on kaupunginosa eteläisessä Lahdessa. Alue on kuulunut Hollolaan, josta se liitettiin 1933 Lahteen.

Nimensä alue on saanut tunnetusta Launeen lähteestä. Launeen lähteen ympäristöön alkoi asutus tihentyä 1920-luvulla. Nimen Laune taustalla saattaa olla muinaissaksalainen, kelttiläinen tai gootinkielinen sana, joka merkitsee iloista [1]. Launeen lähteen lähellä oleva kumpu oli muun muassa juhannusjuhlien suosittu paikka. Lähde peitettiin 1909, ja sen paikalle rakennettiin vesipumppuasema, jonka ympäristö on Lahden kulttuurihistoriallinen suojelukohde.

Asukkaita Launeella on noin 5 900 henkeä. Kaupunginosan ydinalueen muodostaa 1940- ja 1950-luvuilla rakennettu omakotialue. Alueella on seuraavia palveluja: terveysasema, kirkko, päiväkoteja, neuvola ja kirjasto. Lisäksi Laune on tuttu lahtelaisille kuluttajille kauppakeskittymästään.

Launeelle liikennöidään myös monia Lahden bussilinjoja.

Kaupungin palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Launeella toimii 147 päivähoitopaikan Launeen päiväkoti Tapparakatu 15:ssä, jonne pääsee linja-autovuoroilla 21, 30, 71 ja 72. [2]


Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden Laune[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1980-luvulla Mallasjuoma mainosti kivennäisvettä, jonka raakavesi oli soraharjun suodattamaa pohjavettä. Tästä kivennäisvedestä, Lahden Launeesta, tuli valtakunnallinen käsite.lähde?

Uskonnolliset yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Launeella on esikoislestadiolaisten suuri linnamainen rukoushuone ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Launeen seurakunnan kirkko sen itäpuolella.

Tilastoalue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laune on yksi Lahden kaupungin suunnittelualueiden suuralueista. Launeen suuralueella on mm. Ali-Juhakkalan tilastoalue.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laune. Paikannimet [vanhentunut linkki]
  2. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/9BF5D23C7B7D9306C2256EE6003E47AD

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.