Kujala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Lahden kaupunginosaa. Sukunimestä, katso Kujala.
Kujalan maatalousoppilaitoksen itäiset rakennukset toukokuun alussa 2008 punatiilisestä entisestä navetasta konevaja-heinälatoon sekä kuivuriin. Keltaisen kuivurin taakse valmistui Kujalan logistiikkakeskus. Kaksi valkeaa rakennusta mäen päällä ovat asuntoja.

Kujala on Lahden kaupunginosa. Maaseutuvaltainen Kujala sijaitsee Tampereelta Lahden kautta Kouvolaan johtavan valtatie 12:n eteläpuolella ja Helsingistä Lahden kautta Jyväskylään johtavan E75:n itäpuolella.

Kujalan nimen synnystä ei ole varmaa tietoa, mutta koulutilan pohjoispuolella on tie, jota on kutsuttu koivukujaksi ja jolta moottoriliikenne on lopetettu.

Kujalan maatalousoppilaitos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kujalassa oli toiminut 1927 Itä-Hämeen tietopuolinen karjanhoitokoulu, josta tuli Kujalan maatalousoppilaitos ja joka oli toiminut maakunnallisena maatalousoppilaitoksena. Sille perustettiin rinnakkaiseksi Päijät-Hämeen maatalousoppilaitos Asikkalaan ja Lahden maatalousoppilaitoksen toiminta päättyi.

Entisen Kujalan maatalousoppilaitoksen tiloissa toimii muun muassa hevostalleja, maneesi, ympäristöprojekteja sekä työllisyyskursseja.

Kujalan logistiikkakeskus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueelle on kaavoitettu Kujalan logistiikkakeskus.[1]

Alkuvaiheen jälkeen sinne ovat sijoittuneet Suomen Vihannestukku, Posti ja Lehtimäen liikenne. Rautatieyhteyttä ei käytä mikään sijoittuneista yrityksistä Kujalasta käsin.

Korvenranta, Linnainen ja Ämmälä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kujalan kaupunginosaan kuuluu useita kyliä, kuten Korvenranta, Nastolan rajalla Linnainen sekä etelässä Ämmälä. Kujalasta Ämmälään johtavan tien varrella on Pipon moottorirata, jossa ajetaan mm. mikroautoilla.

Linnaisissa on 201 hehtaarin laajuinen Linnaistensuon luonnonsuojelualue, joka koostuu lehtometsästä ja suosta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kujala.
Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.