Karisto (Lahti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Karisto

Karisto on omakotitaloalue Järvenpään kaupunginosassa Lahdessa. 800 hehtaarin aluetta raivataan Kymijärveen rajoittuvaan alueeseen lähelle Nastolan rajaa sopivaksi omakotiasutukselle.milloin? Karistoa on rakennettu Järvenpäähän, mutta sen myöhemmäksi keskustaksi suunnitellaan Rantakylä-nimistä aluetta.

Kariston tarkoituksena on mahdollistaa Lahdelle kyky tarjota runsaasti pientalotontteja. Aikaisempina vuosikymmeninä Joutjärveltä itään Nastolan Villlähteelle päin ei kaavoitettu, vaan huomattava osa pientalotonttien kysyjistä siirtyi Hollolaan, jonka kasvu on ollut voimakasta Kukkilan ja Kalliolan alueilla.

Kariston suurimmaksi mahdolliseksi asukasluvuksi on laskettu 1  000 asukasta, mikä on saman verran kuin Hollolan kuntakeskus Salpakankaalla. Näin on ajateltu muodostuvan 1 500 työpaikkaa Karistoon.kenen mukaan? Lahden kaupungin väkiluvun kasvu on kuitenkin erittäin hidasta.lähde?

Kariston palvelukeskus avasi ovensa syksyllä 2010. Siinä on koulu sekä päiväkoti. Tähän asti lähin ensimmäisen ja toisen luokan ala-aste on ollut 1973 avattu Joutjärven koulu, mikä on palvellut Tonttilaa ja Kokkokalliota, mutta se suljetaan.milloin? Myös seurakunnan kerho on aloittanut alueella Rantakylän järvenranta asuntoyhtiön tiloissa.

Kauppakeskus Karisma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokakeskon hypermarketin rakentaminen nykyisen kaupan viereen alkoi vuonna 2010, ja se valmistui 2011 saaden nimen kauppakeskus Karisma, jonka ytimenä toimii K-Citymarket Karisto.[1]

Kaupungin palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karistossa toimii 121 päivähoitopaikan Kariston päiväkoti.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen ympäristö: Tiiviin ja matalan asuinalueen suunnittelu ja toteutus - esimerkkinä Lahden Karisto, Liisa Ilveskorpi, Jani Päivänen, Pentti Murole, Tero Vanhanen ja Päivi Airas, Rakennettu ympäristö, Ympäristöministeriö ISBN:978-952-11-2692-5, yhteenveto [1], julkaisu sivut 1-25 [2], sivut 26-51, ja sivut 52-81 [3] (PDF)