Karisto (Lahti)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Karisto

Karisto on pääosin omakotitaloista koostuva asuinalue ja sen lähelle sijoittuvien kaupallisten palvelujen keskittymä Lahden Kolavan ja Järvenpään kaupunginosissa Kymijärven länsirannan tuntumassa.[1]

Asuinalueen tavoitteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kariston tarkoituksena on mahdollistaa Lahdelle kyky tarjota runsaasti pientalotontteja. Aikaisempina vuosikymmeninä Joutjärveltä itään Nastolan Villähteelle päin ei kaavoitettu, vaan huomattava osa pientalotonttien kysyjistä siirtyi Hollolaan, jonka kasvu on ollut voimakasta Kukkilan ja Kalliolan alueilla.lähde?

Kariston suurimmaksi mahdolliseksi asukasluvuksi on arvioitu 1 000 asukasta, mikä on saman verran kuin Hollolan kuntakeskus Salpakankaalla. Näin on ajateltu muodostuvan 1 500 työpaikkaa Karistoon.kenen mukaan? Lahden kaupungin väkiluvun kasvu on kuitenkin erittäin hidasta.lähde?

Kariston alueen palveluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karistossa sijaitsee muun muassa syksyllä 2010 avannut Kariston palvelukeskus, jossa toimivat Kariston päiväkoti ja Kariston koulu.[1][2][3][4] Lisäksi alueella on yksityinen päiväkoti (Touhula Karisto).[5] Myös seurakunta on järjestänyt kerhotoimintaa alueella.

Ennen Kariston palvelukeskusta lähin alakoulu oli 1973 avattu Joutjärven koulu, joka palveli Tonttilaa ja Kokkokalliota.

Järvenpään kaupunginosan luoteisosassa sijaitsee kauppakeskus Karisma, jonka ytimenä on K-Citymarket Karisto.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lahden karttapalvelu: Karisto (Kartan valikoista karttapohjaa vaihtaa ja valikosta voi hakea erilaisia palveluja, kuten esiemrkiksi kouluja) Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  2. Kariston palvelukeskus puuinfo.fi. Viitattu 23.10.2018.
  3. Kariston päiväkoti Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  4. Kariston koulukirkko Lahden kaupunki, lahti.fi. Viitattu 23.10.2018.
  5. Touhula Karisto Touhula, touhula.fi. Viitattu 23.10.2018.
  6. Kauppakeskus Karisma Kauppakeskus Karisma.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Suomen ympäristö: Tiiviin ja matalan asuinalueen suunnittelu ja toteutus - esimerkkinä Lahden Karisto, Liisa Ilveskorpi, Jani Päivänen, Pentti Murole, Tero Vanhanen ja Päivi Airas, Rakennettu ympäristö, Ympäristöministeriö ISBN:978-952-11-2692-5, yhteenveto [1], julkaisu sivut 1-25 [2], sivut 26-51, ja sivut 52-81 [3] (PDF)