Lahden Runomaraton (tapahtuma)

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lahden runomaraton)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mukkulan kartano

Lahden Runomaraton on vuonna 1982 perustetun suomalaisen runouden edistäjän, Lahden Runomaraton ry:n järjestämä tapahtuma. Lahden Runomaraton ry on järjestänyt 20 valtakunnallista runokilpailua, kerännyt niiden avulla yli 57 000 runoa ja kustantanut niistä 20 painettua runoantologiaa sekä vuonna 2014 yhden e-kirjan. Kaikki aiemmat runokirjat on julkaistu vuosina 2013–2014 myös e-kirjoina. Vuodesta 2013 lähtien kilpailutoimintaan on otettu mukaan runovideot.

Runomaraton-tapahtumat alkoivat vuonna 1982 Mukkulan kartanon puistossa Lahdessa. Vuoden 2012 Runomaraton-tapahtumaa vietettiin Fellmanniassa Lahdessa. Vuonna 2014 Runomaraton tapahtuma laajeni runovideofestivaaliksi ja se järjestettiin Lahden satamassa. Nykyisin Runomaraton on monitaiteinen ja kansainvälinen kaupunkifestivaali, joka järjestetään Lahden keskustassa aina viikkoa ennen juhannusta. Runous ja sanataide ovat edelleen tapahtuman keskiössä, mutta viime vuosina ohjelmistossa on nähty ja kuultu myös paljon musiikkia, nykytanssia, teatteria ja videotaidetta. Työpajat, lavarunotilaisuudet ja erilaiset näyttelyt ovat myös osa tapahtumaa.

Lahden Runomaraton ry: puheenjohtajana toimi vuosina 1982–2012 kansanedustaja Jouko Skinnari. Vuodesta 2013 alkaen puheenjohtajana on toiminut kouluneuvos Rauno Kurki. Yhdistyksen tapahtumissa taiteellisena johtajana on toiminut runoilija Risto Ahti.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.