Lahden kansainvälinen urkuviikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lahden kansainvälinen urkuviikko on kansainvälinen Lahdessa vuosittain järjestettävä urkumusiikkiin keskittyvä tapahtuma. Se kuuluu Finland Festivals -yhdistykseen.

Historia ja vaiheita

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Lahden Sibeliustalon konserttisali.

Ensimmäinen Lahden kansainvälinen urkuviikko pidettiin vuonna 1973, tuolloin vielä nykyistä Ristinkirkkoa edeltäneessä puukirkossa, ja se oli jatkoa perinteiselle kesäkonserttien sarjalle. Ensimmäisinä vuosina ohjelmisto keskittyi puhtaasti urkumusiikkiin ja sisälsi teemaan liittyviä konsertteja, seminaareja, paneelikeskusteluja sekä näyttelyjä. Ensimmäisten kesien jälkeen alun perin urkumusiikkiin keskittynyt ohjelmisto laajentui nopeasti. Vaikka eri aikakausilta on laaja kirjo eri tyylisiä urkuja ja niille tehtyjä sävellyksiä, ja urut mahdollistavat monenlaista taiteellista tulkintaa, pelkän urkumusiikin rinnalle Lahden urkuviikon ohjelmistoon on otettu myös koti- ja ulkomaisia kuoroja, orkestereita, soitinyhtyeitä sekä soitin- ja laulusolisteja.

Lahden Ristinkirkko.

Lahden kansainvälinen urkuviikko on myös pyrkinyt uudistumaan ja tuonut vuosittain ohjelmistoonsa jotakin ennennäkemätöntä: vuonna 1994 esitettiin Ristinkirkossa mykkäelokuva Notre Damen kellonsoittaja sveitsiläisen Guy Bovet’n säestäessä uruilla. Vuonna 1995 olivat vuorossa Venäjän valtionsirkuksen ryhmän esitykset teltassa Lahden kauppatorilla Hannes Meyerin säestyksellä. Vuonna 2019 esitettiin täysimittainen ooppera, Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset, urkujen ja flyygelin säestyksellä.

Lahden kansainvälinen urkuviikko hyväksyttiin vuonna 1978 Finland Festivals -yhdistykseen yhdessä Savonlinnan oopperajuhlien, Kuhmon kamarimusiikkijuhlien ja Helsingin juhlaviikkojen kanssa. Kansainvälisyyttä urkuviikolla edustavat näyttävimmin ulkomaiset taiteilijavieraat, mutta myös sen konsertit leviävät Yleisradion konserteista tekemien nauhoitusten myötä ympäri maailmaa miljoonien kuultaviksi.

Kilpailut ja tukitoiminta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lahden kansainvälinen urkuviikko on ollut luovan ja esittävän urkumusiikin tukijana myös monin kilpailuin: sävellyskilpailuja on järjestetty kahdesti ja urkukilpailu viisi kertaa. Vuonna 1980 järjestettiin kansallinen urkukilpailu, vuonna 1984 pohjoismainen ja vuosina 1989, 1993 ja 1997 kansainvälinen urkukilpailu. Kansainvälinen urkukilpailu järjestetään neljän vuoden periodeissa.

Urkutaidetta edistääkseen urkuviikko on valinnut joinain vuosina Vuoden nuoren taiteilijan. Hänet valitaan tunnetuimpien nuorten urkutaiteilijoiden joukosta ja hänellä on oma konsertti festivaalin aikana.

Urkuviikon aikana on esitetty myös suomalaista nykymusiikkia, ja lisäksi suomalaisilta säveltäjiltä on tilattu urkusävellyksiä. Kahden sävellyskilpailun parhaimmisto on esitetty urkuviikon konserteissa.

Tapahtumapaikat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Urkuviikon pääkonserttipaikkana on aiemmin ollut Lahden keskustassa sijaitseva Ristinkirkko. Vuonna 1978 valmistuneen Ristinkirkon on suunnitellut Alvar Aalto ja 53-äänikertaiset urut ovat urkurakentamo Veikko Virtasen rakentamat. Konsertteja järjestetään myös Lahden ympäristökunnissa. Lahden Sibeliustaloon vuonna 2007 valmistuneiden urkujen myötä urkuviikon yksi pääkonsertti on siirretty sinne.

Jo mainitun Lahden kauppatorin lisäksi vuodesta 1996 vuoteen 2000 yhtenä tapahtumapaikkana oli Lahden keskustan vierellä sijaitseva, 400 metriä pitkä Mustankallion autotunneli, jossa järjestettiin konsertteja ja tanssiesityksiä. Tunneliin rakennettiin esiintymistilat sekä 600-paikkainen ravintola.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]