Radio- ja tv-museo Mastola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mastola
Radio- ja TV-Museon rakennus Lahden Radiomäellä.
Radio- ja TV-Museon rakennus Lahden Radiomäellä.
Tyyppi radiomuseo
Perustettu 1993
Sijainti Radiomäenkatu 37, Lahti
Koordinaatit 60°58′45.9″N, 25°38′55.9″E
Ylläpitäjä Lahden kaupunki
Johtaja Tuulia Tuomi 1.1.2021-
Kotisivut www.lahdenmuseot.fi/museot/fi/radio-ja-tv-museo/

Radio- ja tv-museo Mastola, ennen viimeistä peruskorjausta Radio- ja tv-museo, sijaitsee Lahdessa Radiomäellä 150 metrin korkuisten, kaupungin tunnusmerkeiksi muodostuneiden, radiomastojen juurella. Museossa on esillä radio- ja televisiotoimintaan liittyviä esineitä sekä perinteitä.

Radio- ja tv-museo peruskorjauksen kohteena 2014-2016, jonka jälkeen se avattiin Mastola-nimisenä. Uusi nimi ratkesi Lahden kaupunginmuseon järjestämän yleisökilpailun tuloksena. Museo avautui jälleen vuoden 2017 alussa.[1][2]

Museon perusnäyttelyn teemana on radiotekniikan laitteiden historia. Lisäksi museossa esitellään lahtelaisen puhelintoiminnan historiaa ja pidetään erikoisnäyttelyitä. Kaikkiaan Mastolassa on yli 18 000 erilaista esinettä, noin 5 000 valokuvaa, 10 000 lehteä ja kirjaa sekä muuta aineistoa. Museo toimii Lahden kaupunginmuseon alaisuudessa. Mastola on museokorttimuseo, minkä lisäksi 2017 sinne pääsee maksutta Veikkaus Oy:n kortilla keskiviikkoisin.

Lahden radioasema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1998 lähtien museo on toiminut vuonna 1935 rakennetulla keskipitkien ja pitkien radioaaltojen yleisradiolähetysten lähetysasemalla, mitä ennen se toimi 1927 rakennetun Lahden ensimmäisen radioaseman, Lahden vanhan radioaseman, tiloissa Radiomäellä. Lahden radioaseman osoite on Radiomäenkatu 37, kun taas Lahden vanhan radioaseman on Radiomäenkatu 43 . Radiomäenkatu 35 on entinen Lahden radioaseman päällikön asunto, joka on vuokrattu yksityiseen asuinkäyttöön. Radioaseman länsipuolella on kaksisisäänkäyntinen puutalo, jota on kutsuttu Radiomäen kerhoksi. Alun perin se on ollut Radiomäkeä suojanneen puolustusvoimien joukkueen vartiotupa. [3]

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Museon perusnäyttelyn teemoja ovat radiotekniikan laitteet 1920-luvulta lähtien. Esillä on niin koti- kuin teollisuuskäyttöisiäkin laitteita, minkä lisäksi esitellään lahtelaisen puhelintoiminnan historiaa.

Ensimmäisessä kerroksessa on vanha sodan jälkeen saatu laitteisto ja tila, jossa voidaan tuottaa itse videokuvaa eri taustoin itsestä. Lisäksi lipunmyynnin lähellä on kahviautomaatti ja kahvilanomaisia pöytiä.

Samassa tasossa on myös televisionäytelmiin liittyviä vaatteita ja Arvi Hauvosen muistoradioasema, amatööriradioasema OH3R, jota päivystetään Suomen ainoana säännöllisesti päivystettynä museoradioasemana sunnuntaisin kello 12-15 yleisölle esittelemistä varten. Mastolan katolla oleva suuri Yagi-Uda -antenni on amatööriradioaseman antenni 30 metrin - 10 metrin amatööradioaaltoja varten. Arvi Hauvosen muistoamatööriradioasemalla on Icom IC-7300 -amatööriradio.

Erikoisnäyttelyissä on ollut aiheena muun muassa puhelinmuotoilu. Kaikkiaan museossa on yli 18 000 erilaista esinettä, noin 5 000 valokuvaa, 10 000 lehteä ja kirjaa sekä muuta aineistoa. Entiseen yleisradioaseman halliin rakennettu noin 80 hengen auditorio soveltuu erilaisten seminaarien ja tilaisuuksien järjestämiseen.

Museon välittömään läheisyyteen on Lahden taidemuseo sijoittanut kuvanveistäjä Olavi Lanulta saamiaan teoksia: kaksi muovista graniittia muistuttavaa veistosta ja kolme pienehköä betoniveistosta. Kolme suurempaa betoniveistosta sijoitettiin 2017 kesällä Pikku-Vesijärven puistoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lahden kaupunginmuseon yhteystiedot Lahden kaupunginmuseo, lahdenmuseot.fi. Viitattu 23.7.2016.
  2. Radio- ja tv-museo Lahden kaupunginmuseo, lahdenmuseot.fi. Viitattu 23.7.2016.
  3. Radiomäen opasteet

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]