Nokkavarpunen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nokkavarpunen
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Suomessa:

Elinvoimainen [2]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Coccothraustes
Laji: coccothraustes
Kaksiosainen nimi

Coccothraustes coccothraustes
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

  Nokkavarpunen Wikispeciesissä
  Nokkavarpunen Commonsissa

Nokkavarpunen (Coccothraustes coccothraustes) on suurikokoinen peippolaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkavarpunen on tanakka ja paksuniskainen lintu, vartalomuodoltaan muistuttaa punatulkkua. Nokka vaikuttaa suhteettoman suurelta. Omalaatuisen värinen: pää on punaruskea, niska harmaa, vatsa harmaanruskea, siivet mustat. Siipien ja pyrstön valkeat raidat erottuvat hyvin linnun lentäessä. Lentää tyypillisen syväaaltoisesti ja näyttää lennossa sukkulamaiselta valtavan nokan vuoksi. Koiras on naarasta suurempi.

  • Pituus: 18–20 cm
  • Siipien kärkiväli: 32 cm
  • Paino: 40–55 g.

Ääni on hiljaista tiksahtelua ja sirinää. Laulu koostuu näiden äänten rivittelystä ja on hyvin hiljaista. Nokkavarpunen on piileskelevä, arka lintu, joka on vaikea havaita. Lintulaudoilla se vierailee usein.

Vanhin suomalainen rengastettu nokkavarpunen on ollut 7 vuotta 11 kuukautta 13 päivää vanha. Euroopan vanhin on ollut 12 vuoden 7 kuukauden ikäinen saksalainen lintu.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkavarpunen pesii Euroopassa ja Aasiassa. Aasian linnut talvehtivat etelässä. Suomessa pesii vähälukuisena eteläisimmässä Suomessa, pesimäkantamme lienee noin 350 paria. Laji on runsastunut voimakkaasti 2000-luvulla, ja pesiviä pareja saattaa olla jo yli tuhat. Suomalaiset nokkavarpuset ovat pääasiassa muuttolintuja, jotka talvehtivat Keski-Euroopassa. Joitakin yksilöitä talvehtii lintulautojen turvin. Välillä talvisin nähdään jopa kymmenien yksilöiden suurparvia.

Euroopassa pesii 1,1–1,5 miljoonaa nokkavarpusparia.

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkavarpunen viihtyy lehti- ja sekametsissä, puistoissa ja pientaloalueilla.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkavarpusen munia.

Nokkavarpunen tekee pesän pensaaseen tai puuhun, ja siihen 4–5 munaa. Muninta tapahtuu toukokuussa, uusintapesiä on kesäkuussa. Naaras hautoo noin 12 päivää. Poikaset lähtevät pesästä pariviikkoisina.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nokkavarpunen syö silmuja, versoja, perhosentoukkia ja paksukuorisia siemeniä, joiden kuoren se murskaa jykevällä nokallaan. Suomessa etenkin tuomen- ja kirsikanmarjat ovat sen herkkua. Talvella syö lintulautojen siementarjontaa, lähinnä auringonkukansiemeniä ja maapähkinöitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Coccothraustes coccothraustes IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.1.2014. (englanniksi)
  2. Jari Valkama: Nokkavarpunen – Coccothraustes coccothraustes Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]