Vesijärven rautatieasema

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vesijärvi
Kahvilakäytössä oleva vanha Vesijärven (Lahden) rautatieasema (4.2.2006). Äärivasemmalla näkyy Sibeliustalo.
Kahvilakäytössä oleva vanha Vesijärven (Lahden) rautatieasema (4.2.2006). Äärivasemmalla näkyy Sibeliustalo.
Perustiedot
Rataosa Lahti–Salpausselkä
Sijainti 60°59′37″N, 025°38′50″E
Osoite Satamakatu 9, 15140 Lahti
Kunta Lahti
Avattu 1.11.1869
Asemarakennus
Materiaali puu
Rakennettu 1868–1869
Purettu ei

Vesijärven rautatieasema (ent. Vesijärven satama) on Lahden satamassa sijainnut entinen leveäraiteinen rautatieasema. Ensimmäinen veturi kävi asemalla elokuussa 1869, ja asema otettiin virallisesti käyttöön 1. marraskuuta 1869 Pietarin radan Riihimäki–Lahti-osuuden valmistumisen yhteydessä. Alun perin neljännen luokan asemaksi rakennettua Vesijärveä laajennettiin 1900-luvun alussa, jolloin se korotettiin kolmannen luokan asemaksi[1].

Vesijärven satama oli aikanaan osa hyvin tärkeää tavara- ja matkustusreittiä, joka kulki Päijänteeltä Vääksyn kanavaa, Vesijärveä ja rautateitä pitkin Suomenlahdelle. Läpikulkupaikaksi muodostunut pieni Lahden kylä kasvoi vuosien varrella ensin kauppalaksi ja logistiikan keskukseksi sekä lopulta Lahden kaupungiksi.

Vuonna 1905 kaupunkioikeudet saaneen Lahden kasvu aiheutti sen laajenemista nykyiselle paikalleen, jota palvelemaan rakennettiin vuonna 1935 nykyinen Lahden rautatieasema. Vesikuljetusten siirryttyä vuosien saatossa vähitellen maanteille ja rautateille Vesijärven aseman kautta kulkenut liikenne ensin väheni ja loppui kokonaan 1980-luvulla. Käyttämättä jäänyt rata on sittemmin purettu Salpausselän seisakkeelle asti. Nykyään Vesijärven entinen rautatieasema toimii kahvilana nykyisen Lahden sataman alueella.

Vesijärven satamassa sijaitsi myös Niemen rautatieasema, joka oli Loviisan–Vesijärven rautatien kapearaiteisen 750 mm:n raideleveydelle rakennetun radan pohjoinen pääteasema.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rautatiesanomat (Arkistoitu – Internet Archive) Topparoikka ry, 2007

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.