Kiila

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee työkalua. Muita merkityksiä on erillisellä täsmennyssivulla.
Puukiila
Kivikiilan periaate

Kiila on käyttötarkoituksensa mukaan yleensä puusta, luusta, metallista tai muovista valmistettu poikkileikkaukseltaan teräväkärkisen kolmion muotoinen työkalu tai myös rakenteen osa esimerkiksi kirveen varressa. Kiilaa käytetään apuna halkaisuun, levittämiseen, nostamiseen, tukemiseen tai kiinnittämiseen. Kiilaa voidaan iskeä vasaralla, lekalla tai koneellisesti.[1]

Kiila on yksi fysiikassa määritellyistä yksinkertaisista koneista. Se on eräänlainen kaltevan tason periaatteen sovellutus: ohut ja pitkä kiila muuntaa kiilan päähän kohdistuvan voiman moninkertaiseksi poikkisuuntaiseksi puristusvoimaksi. Kiiloja ovat myös esimerkiksi veitset, puukot ja kirveiden terät.

Konetekniikassa kiilalla tarkoitetaan yleensä akselikiilaa, joka estää akselin ja siihen liitetyn kappaleen pyörimisliikkeen toistensa suhteen kiilaliitoksen avulla. Kiilan avulla esimerkiksi hammaspyörä ja akseli pyörivät yhdessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy: Kiila Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja 35. Päivitettävä julkaisu. Päivitetty 24.2.2020. Viitattu 24.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]