Kristiinankaupungin vaakuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kristiinankaupungin vaakuna

Kristiinankaupungin vaakuna on Kristiinankaupungin tunnus. Vaakunan selitys on ”aaltokoroisen, hopea-sinihalkoisen kilven oikeassa kentässä yksitoista kentästä kasvavaa vihreää kuusta asetettuina 3 + 3 + 3 + 2.”

Vaakunan aihe perustuu kaupungille 1652 vahvistettuun sinettiin, ja se viittaa kaupungin merenrantasijaintiin. Sinetissä alun perin esiintyneet puukuviot on vaakunassa tulkittu kuusiksi.

Vuoden 1652 sinetin lisäksi kaupungilla oli käytössä toinen sinetti, jossa oli kuvattuna kissapeto. Kyseinen sinetti vakiintui kaupungin tunnukseksi ja venäläinen heraldikko Bernhard von Köhne ehdotti Kristiinankaupungille sen pohjalta tehtyä vaakunaa vuonna 1861, mutta ehdotusta ei koskaan hyväksytty. Vuonna 1892 heraldikko George Granfelt loi nykyisen vaakunan esikuvan kaupungin ensimmäisen sinetin pohjalta ja kaupunginvaltuusto luopui kissasinetistä lopullisesti 1900-luvulla.[1] Vaakunan on piirtänyt uudelleen vanhan vaakunan pohjalta Olof Eriksson, ja Kristiinankaupungin valtuusto hyväksyi sen kokouksessaan 30. kesäkuuta 1960. Sisäasiainministeriö vahvisti vaakunan käyttöön 25. marraskuuta samana vuonna.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jussi Iltanen: Suomen kuntavaakunat, s. 113-114. Karttakeskus, 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta venäjäksi
  • Бойко Дм. А. Геральдика Великого Княжества Финляндского. – Запорожье, 2013.
Tämä heraldiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.