Outokummun ortodoksinen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyhän Hengen kirkko
Outokummun ortodoksinen Pyhän Hengen kirkko
Outokummun ortodoksinen Pyhän Hengen kirkko
Sijainti Kirkkopolku 3, Outokumpu
Koordinaatit 62°43′10.95″N, 029°1′0.75″E
Seurakunta Taipaleen ortodoksinen seurakunta
Rakentamisvuosi 1954
Suunnittelija Rakennusmestari Uuno Korhonen
Materiaali Puu
Avoinna yleisölle
26.6.-4.8.2019, ke-su, klo 12-16
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Outokummun ortodoksinen kirkko eli Pyhän Hengen kirkko sijaitsee Outokummun kaupungin Partalanmäen kaupunginosassa, osoitteessa Kirkkopolku 3. Se on yksi Taipaleen ortodoksisen seurakunnan kolmesta kirkosta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outokummun Pyhän Hengen kirkko valmistui ensin tsasounaksi. Sen on suunnitellut rakennusmestari Uuno Korhonen käyttäen esikuvanaan Impilahden pitäjän Kitelän kylän vanhaa kirkkoa. Silloinen rukoushuone rakennettiin pääosin valtion jälleenrakennustuen turvin, joskin puutavaraa saatiin seurakunnan omasta metsästä. Outokummun alueelle sotien seurauksena muuttaneet ortodoksit, mm. Impilahden pitäjästä, vastasivat suurella talkootyöllä rakennustöistä. Perinteisen karjalaistyylisen tsasounan vihki käyttöön arkkipiispa Herman 7.6.1954 ja tsasouna pyhitettiin Pyhän Hengen kunniaksi. Tsasounan vihki kirkoksi vuonna 1984 silloinen Joensuun piispa Tiihon.

Ikonit ja muu esineistö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon sisätilaa

Kirkkosalin ja ikonostaasin ikonit ovat pääosin 1700-luvulta ja peräisin Viinijärven vuonna 1906 puretusta kirkosta. Ikonostaasin vasemmassa reunassa kiotakaapissa on 1600-luvulta peräisin oleva Korsunin Jumalanäidin ikoni. Ikonin lahjoitti kauppias Isotov, jonka suvun hallussa se oli ollut sukupolvien ajan. Alttarin takaseinällä pääikonina oleva suurikokoinen ja kultataustainen Jumalanäidin ikoni, Pyhällä pöydällä oleva hopeinen papin käsiristi ja osa kirkonkelloista on peräisin Kitelän vanhasta kirkosta, josta ne ihmeellisesti pelastuivat sodan jaloista ja monien vaiheiden jälkeen päätyivät Outokummun kirkkoon. Kirkollishallitukselta saadut Neitsyt Marian ja suurmarttyyri ja parantaja Panteleimonin ikonit ovat peräisin Hyrsylän kylän tsasounasta. Joitakin ikoneja ja muuta kirkollista esineistöä on lahjoittanut Valamon luostari.

Praasniekka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outokummun ortodoksisen kirkon praasniekkaa vietetään Pyhän Hengen päivänä (helluntain jälkeinen maanantai), joka on riippuvainen pääsiäisen ajankohdasta. Vuonna 2019 Pyhän Hengen päivää juhlitaan 10. kesäkuuta, vuonna 2020 päivä on 1. kesäkuuta.

Kirkko avoinna[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outokummun ortodoksinen kirkko kuuluu ns. tiekirkkoihin ja on kesäisin avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten. Kirkossa on tuolloin paikalla esittelijä. Muuna aikana kirkko on avoinna jumalanpalvelusten yhteydessä ja eri sopimuksesta.

Seurakuntasali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon alakerrassa on n. 50-paikkainen seurakuntasali keittiö- ja wc-tiloineen. Salissa kokoontuu mm. seurakunnan toimintapiirejä. Seurakuntasalia on mahdollisuus vuokrata myös yksityistilaisuuksiin; esim. perhejuhiin, muistotilaisuuksiin, luentoihin ja kokouksiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Holm Stefan/Toivanen Markku: Taipaleen ortodoksinen seurakunta 400 vuotta, ISBN:952-90-2873-3

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]