Tiekirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Naantalin kirkko on tunnettu tiekirkko Suomessa.
Tiekirkon liikennemerkki Saksassa.

Tiekirkko on toimintamuoto, jossa matkailureittien lähettyville sijoittuvat kirkot pidetään avoimina kesäaikaan arkipäivinä ohikulkijoille. Suositusaukioloaika on 10. kesäkuuta – 20. elokuuta, mutta ajat vaihtelevat kirkoittain.

Ensimmäinen tiekirkko syntyi Saksassa Münchenin ja Stuttgartin väliselle A8-moottoritielle vuonna 1958, kun tien varressa oleva katolinen kirkko sai naapurikseen tien taukopaikan, jossa ei ollut WC- tai muita palveluja tai edes roskakoreja. Seurakunta kyllästyi roskaaviin ja jätöksiään jättäviin automatkailijoihin, mutta kieltojen sijaan ratkaisi asian toisin: palveluja lisättiin ja samalla toivotettiin kulkijat pistäytymään kirkossa. Idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä tiekirkkoja (saks. Autobahnkirche) matkailijoiden taukopaikoiksi. Ruotsiin ja muihin Pohjoismaihin ajatus alkoi levitä, kun Luulajan piispa, myöhemmin arkkipiispana toiminut Gunnar Wehman teki aloitteen alueen seurakuntien kirkkojen avaamisesta matkailijoille. Kokeilu laajeni Norjan ja Suomen pohjoisiin hiippakuntiin 1990-luvun alussa.[1]

Tiekirkot Suomessa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tiekirkkotoiminta alkoi 1990-luvun alussa alun perin Pohjois-Suomesta edeten vähitellen koko Suomeen.[2] Kesällä avoimina olevien Tiekirkkojen määrä on vakiintunut hieman alle kolmeensataan kirkkoon/kesä.[3] Tiekirkkotyötä koordinoi Kirkkopalvelut. Suositusaukioloaika on 10. kesäkuuta – 20. elokuuta, mutta ajat vaihtelevat kirkoittain.

Tiekirkot Venäjällä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venäjällä tiekirkkokäytäntö on 2010-luvulla alkanut Murmanskin alueelta. Vuonna 2012 siellä on kaksi tiekirkkoa, joista toinen on piispa Simonin tuomiokirkko Murmanskissa.

Kirkko, tuomiokirkko, kappeli tai seurakuntakeskus Kunta
Siunatun neitsyen (Marian) ilmestyksen kirkko (Церковь Благовещения Пресвятой Богородице ) [4] Kuola
Pyhän Nikolain katedraali (Свято-Никольск кафедральн собор [4] Murmansk

[5]

  1. Leka, Minna: Tiekirkot saivat alkunsa roskaavista autoilijoista Turun Sanomat. 17.6.2018. Arkistoitu 17.6.2018. Viitattu 17.6.2018.
  2. Taivaallinen taukopaikka Kirkkopalvelut. Arkistoitu 19.6.2012. Viitattu 26.6.2012.
  3. Jarruta taivaalliselle tauolle Tiekirkot.fi. Viitattu 31.5.2013.
  4. a b http://www.nordkirker.net/suomeksi/venajan-kirkot.htm (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Suomen tiekirkot 2012, Kirkkopalvelut

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.