Paalasmaan veneonnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juuan kellotapulin vieressä sijaitsevat uhrien muistokivet ja Heikki Konttisen suunnittelema muistomerkki Hädässään he huusivat Herraa (1962).

Paalasmaan veneonnettomuus on Paalasmaan kylässä Juuassa 4. lokakuuta 1959 tapahtunut yksi Suomen historian pahimmista vesiliikenneonnettomuuksista.

Onnettomuudessa kaksi pääosin paikkakuntalaisia nuoria kuljettanutta moottorivenettä törmäsi Pielisellä Paalasmaan rannassa. Toisessa veneistä oli 19 nuorta ja se oli lähdössä Paalasmaan venerannasta Juuan kirkolle sateisessa ja tuulisessa säässä. Muutama minuutti lähdön jälkeen siihen törmäsi toinen, paikallisen kyläkauppiaan pojan ohjaama, 185 hevosvoiman tehoisella moottorilla varustettu pikavene. Suuremman veneen keulaan tuli törmäyksessä suuri halkeama ja se upposi nopeasti, kun taas siihen törmänneen pikaveneen vauriot jäivät melko vähäisiksi. Onnettomuus tapahtui noin 300 metrin päässä rannasta. Kummassakaan veneessä ei ollut pelastusliivejä tai muitakaan pelastusvälineitä, ja molemmat veneet olivat liikkeellä ilman lain jo vuonna 1959 edellyttämiä kulkuvaloja. Veden varaan joutui kaikkiaan 21 ihmistä, joista törmäyksen nähneet ja rannan taloista soutuveneillä apuun lähteneet saivat pelastetuiksi kuusi. 15 henkeä kuoli onnettomuudessa. Pelastuneiden joukossa ollut pikaveneen kuljettaja oli törmäyshetkellä vahvassa humalassa, ja hän oli ennen törmäystä nauttinut pontikkaa samassa veneessä olleen toverinsa kanssa. Onnettomuus oli ankara isku Paalasmaan kyläyhteisölle, sillä onnettomuudessa sai kahdesta kylän perheestä surmansa kolme nuorta. Onnettomuuden jälkeen Juuan silloinen kunnanjohtaja Onni Nuutinen vetosi valtiovaltaan lossiyhteyden saamiseksi mantereelta Paalasmaalle, mikä kuitenkin toteutui vasta vuonna 1969.

Juuan kirkkomaalla on kellotapulin vieressä, uhrien muistokivien keskellä Heikki Konttisen suunnittelema Paalasmaan moottoriveneonnettomuudessa hukkuneiden viidentoista nuoren muistomerkki (Hädässään he huusivat Herraa, 1962).[1][2] Lisäksi Paalasmaan laivarannassa on kuvanveistäjä Kauko Kortelaisen veistämä onnettomuuden muistomerkki Surukivi, joka paljastettiin vuonna 1984.[2]

  1. Suomen muistomerkit, Nousiainen, Väriteos Henna (ISBN 951-97134-9-2, viitattu 28 kesäkuuta 2021), s. 34 (Osa X: Pohjois-Karjala)View and modify data on Wikidata
  2. a b Juuka InfoGIS paikkatietopalvelu (Nähtävyydet ja käyntikohteet -valikosta valitaan Muistomerkit, jolloin myös Paalasmaan onnettomuuden muistomerkkien sijainti esitetään kartalla. Klikkaamalla nimikettä saa teostietoja) Juuan kunta via infogis.fi. Viitattu 28.6.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]