Keskustelu:Luettelo Kemijärven julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kuvien tekijänoikeudet[muokkaa wikitekstiä]

Lienevätkö kohteiden "Avautuva napapiiri" ja "Vapausankkuri" kuvat Commonsissa tekijänoikeusrikkomuksia? --Aulis Eskola (keskustelu) 27. joulukuuta 2017 kello 00.02 (EET)

Ovat ja lisäksi Lucien den Arendin työ pitäisi kuvata uudestaan, kun henkilöt kuvassa varastavat shown.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. helmikuuta 2020 kello 14.28 (EET)

Lisää teoksia lähteestä[muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven kulttuuriympäristöohjelmassa sivut 52-53 luetellaan viisi julkista taideteosta, joista ainakin samalla nimellä vain yksi näyttäisi olevan luettelossa. Se joka on luettelossa, on Varppausankkuri, ja sekin eri nimellä. En tutkinut muista lähteistä nimivaihtelun mahdollista taustaa. Voin lisätä nämä listaan jossain välissä kun ehdin, mutta en ehdi juuri nyt. Jos joku haluttaa kehittää listaa sillä välin, niin saa lisätä hetikin. --Urjanhai (keskustelu) 7. helmikuuta 2020 kello 08.57 (EET)

Käsitelty --Aulis Eskola (keskustelu) 22. marraskuuta 2020 kello 12.43 (EET)

Löytyi myös taideteoskarttapalvelu jossa saattqaa olla osittain samoja. Lisäsin sen Aiheesta muualla -osioon ja sen ja yllä mainitun Kesken-mallineeseen.--Urjanhai (keskustelu) 10. helmikuuta 2020 kello 14.20 (EET)

Käsitelty --Aulis Eskola (keskustelu) 22. marraskuuta 2020 kello 12.43 (EET)

Kemijärven kuvanveistoviikot[muokkaa wikitekstiä]

Kemijärven kuvanveistoviikot eli aikaisemmin nimeltään Kemijärven kelonveistoviikot toimi vuodesta 1985 ihan viime vuosiin asti kansainvälisenä vuosittain järjestettynä veistostapahtumana, jossa kävin tutustumassa aikoinaan muutamia kertoja. Tapahtuma tuotti Kemijärvelle myös paljon julkista taidetta. Osa julkkisteoksista tehtiin puusta, joten niiden kestävyys on rajallinen. Ilmeisesti niitä on poistettu sitä mukaa kun ovat tulleet heikompaan tilaan. Aluksi veistettiin keloa tai puuta, mutta tapahtuman ohjelmaa muutettiin joskus 1990-luvun alussa niin, että kaikki veistosmateriaalit sallittiin. Kemijärven kuvanveistoviikosta voisi kirjoittaa Wikipedia-artikkelin, julkaistuja lähteitä löytyy varmaan runsaasti. Tässä artikkelissa voisi yrittää kartoittaa tilannetta siellä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. helmikuuta 2020 kello 15.39 (EET)

Alkua aiheeseen vaikka tästä.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. helmikuuta 2020 kello 15.44 (EET)

Tsadaa, teinkin jutun, sopii lisätä tietoa ja kuvia.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 10. helmikuuta 2020 kello 20.43 (EET)

Onko haupitsi muistomerkki?[muokkaa wikitekstiä]

Minkä muistoksi Veteraanipuiston ranskalainen haupitsi (155 C Mle 1915 St. Chamond) on? Onko haupitsissa tai sen lähellä laattaa, merkintää, tekstiä tai muuta, joka osoittaa sen merkityksen? Itä-Lapin sotahistoriallisista kohteista -verkkosivulla todetaan "Kemijärven Taitelijaniemeen kaupungin keskusta-alueen läheisyyteen perustettiin pieni puistoalue Suomen itsenäisyyden 75-juhlavuotena 1992. Nykyisin kyseinen puisto tunnetaan paremmin nimellä Veteraanipuisto. Puiston perustivat Sotainvalidien Veljesliiton Kemijärven osasto, Kemijärven Sotaveteraanit ry sekä Kemijärven Rintamiesveteraanit ry ja naisjaosto. Puiston kunnossapidosta vastaa Kemijärven kaupunki. Puistoon on sijoitettu ranskalainen haupitsi (155 C Mle 1915 St. Chamond) vertauskuvallisesti osoittamaan kohti itää." Ainakaan nämä tiedot eivät osoita, mikä konkreettinen asia viittaa haupitsin olevan muistomerkki. Pelkästään sen sijainti Veteraanipuistossa ei riitä muistomerkiksi.--Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 16. marraskuuta 2020 kello 10.55 (EET)

Kun tämä joskus tuli puheeksi, niin sen jälkeen olen käynyt tarkistamassa ja tavattaessa valokuvaamassa noita muistolaattoja tai tekstejä niissä kohteissa, joista on kuva mutta ei käy iilmi muistolaatan tai tekstin olemassaolo. Tuolla en kuitenkaan ole päässyt käymään. Jossain muussa kohteessa, missä kävibn, oli joku tykki ilman muistolaatta, toisessa muistolaatan kanssa. Tuossa myöskään lähde ei kerro muistomerkkiluonteesta. Vaikka ajatus eri tapauksissa onkin voinut olla sama niin kaikissa tapauksissa laattaa tai lähdettäkään ei välttämättä ole, tai sitten tietoa näistä ei ole. Silloin kai kohteet olisivat ulkoilmaan näytteille sijoitettuja museoesineitä, tässä tapauksessa sotahistoriallisia. Vähän sama taitaa olla usein eri paikoissa olevien ankkurien kanssa: joskus niistä on luettelossa muistomerkkiluonteesta kertova lähde, joskus laattakin, joskus taas ei ole löytynyt kumpaakaan, jolloin kyseessä ilman muuta tietoa olisi museoesineenä julkiseen ulkotilaan sijoitettu esine. Parilla paikkakunnalla (mutta muilla kuin tämä) ehdin tehdä tällaisen kierroksen, mutta nekin ovat vielä käsittelemättä.--Urjanhai (keskustelu) 16. marraskuuta 2020 kello 14.09 (EET)

Nimet[muokkaa wikitekstiä]

Joidenkin teosten tekijöiden nimistä herää epäily, että ovatko tekijän etu- ja sukunimi vaihtaneet paikkaa.--Urjanhai (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 19.19 (EET)

Tässä lähteessä: [1] tekijät on selvästi lueteltu sukunimi ensin, esim. "Engblom Tom".--Urjanhai (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 19.21 (EET)

Osa on taas toisinpäin (esim. Pekka Kontio). Mutta sopii käännellä, jos jotkin nimet ovat vielä selvästi väärinpäin... --Aulis Eskola (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 19.35 (EET)
Ahaa joo, sitten voi osaa joutua varmistelemaan googlauksilla. Jaak ja Tiiu ainakin vaikuttavat etumiltä, mutta pitää varmaan googlata useimmat.--Urjanhai (keskustelu) 21. marraskuuta 2020 kello 22.36 (EET)