Timo Jokela

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Timo Jokela (s. 7. elokuuta 1956 Kittilä)[1] on suomalainen taiteilija ja kuvataidekasvatuksen professori Lapin yliopistossa.

Taiteilijana Timo Jokela käyttää paikkasidonnaisen taiteen, yleensä ympäristö- ja yhteisötaiteen menetelmiä. Hän tuo pohjoiseen maisemaan, talveen, lumeen ja jäähän keskittyneiden teostensa kautta näkökulmia keskusteluihin taiteen ja paikan, taiteen ja pohjoisten ihmisten ja kansojen suhteista. Jokela irrottautuu teoksissaan länsimaisen maisemataiteen perinteestä, joka on ollut usein valloittavaa ja kolonisoivaakenen mukaan? suhteessa pohjoiseen. Tässä mielessä Jokelan taide on arktista taidetta, jossa on kulttuuripoliittinen ulottuvuus. Jokela toimii aktiivisesti ympäristötaiteilijana, ja hänen teoksiaan on ollut esillä Pohjoismaiden lisäksi Skotlannissa, Venäjällä ja Japanissa.

Oman taiteensa tekemisen lisäksi Timo Jokela kuratoi näyttelyitä ja tapahtumia sekä toimii Lapin yliopistossa vastuullisena johtajana taiteen ja tieteen välisissä kehittämishankkeissa.

Timo Jokela työskentelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa professorina kuvataidekasvatuksen ja soveltavan kuvataiteen aloilla, muun muassa kansainvälisessä maisteriohjelmassa Arctic Art and Design.[2] Jokela on toiminut Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaanina vuosina 2009-2017 ja Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Art and Design -verkoston johtajana vuodesta 2011 alkaen.[3] Hän on johtanut useita alueellisia, kansallisia ja kansainvälisiä soveltavan taiteen ja kuvataidepedagogiikan kehittämishankkeita, joista hän on julkaissut kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimusartikkeleja ja toimittanut kirjoja, jotka käsittelevät muun muassa talvitaidetta, ympäristö- ja yhteisötaidetta, soveltavaa taidetta, arktista taidetta ja muotoilua sekä laaja-alaista kuvataidekasvatusta.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Timo Jokela CV. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  2. Master's Degree Programme in Arctic Art and Design Lapin yliopisto. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  3. Contact Arctic Sustainable Arts and Design. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)
  4. Timo Jokela Nacer. Viitattu 29.7.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Timo Jokela EnvironmentalArt.net. Viitattu 29.7.2019. (suomeksi)(englanniksi)