Kolonisaatio

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo politiikan käsitteestä. Termin merkityksestä lääketieteessä katso Kolonisaatio (lääketiede).
Kolonialismi tänä päivänä

Kolonisaatio on politiikan käsite, jolla tarkoitetaan tilannetta jossa valtio tai kokonainen kulttuuripiiri ottaa haltuunsa toisen alueen. Alueesta tulee täten kolonisaation toteuttajan siirtomaa tai siirtokunta. Valtauksen mahdollistaa usein sotilaallinen ylivoima. Vallattu alue voi olla myös asumaton. Kolonisaation käsitteeseen liitetään usein kohdealueen kultivointi ja asuttaminen siirtolaisilla emämaasta.

Kolonisaatio on suppeampaa kuin kolonialismi, johon kuuluu myös vallatun maan väestön hallinta.

Kolonisaation historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Antiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siirtokuntakäsite oli käytössä jo antiikin Kreikassa, jolloin kreikkalaiset ja foinikialaiset kaupunkivaltiot valtasivat asumattomia alueita ja käyttivät niitä erityisesti viljelyyn. Samoin imperialismin käsitettä käytetään jo Rooman valtakunnan yhteydessä.

Keskiaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolonialismin levinneisyys 1550

Länsimainen historiatraditio kuitenkin sijoittaa kolonialismin aikakauden 1400–1500-luvun löytöretkien kauteen, jolloin eurooppalaiset kartoittivat maailmaa ja harrastivat aggressiivista kolonialismia.

Yhtenä esimerkkinä kolonialismista on myös pidetty Venäjän ekspansiota itään ja pohjoiseen.

Eurooppalainen 1400–1500-luvun kolonialismin taustavaikuttimet olivat käytännössä kahtalaiset. Toisaalta taustalla oli uskonnollinen motiivi levittää kristinuskon evankeliumia tuntemattomien maiden pakanoille. Osittain kysymys oli myös taloudellisen hyödyn tavoittelusta ja etenkin Amerikan löytämisen jälkeen huhut kätketyistä rikkauksista levisivät nopeasti. Kolonisaatio myös ruokki itse itseään, koska siirtokunnat ja myöhemmin siirtomaat olivat arvokasta maa-alaa, joka piti vallata ennen kuin toiset eurooppalaiset mahdit ehtisivät tehdä niin. Ranskalainen historiantutkija Marc Ferro ottaakin esimerkiksi Ranskan Kanadan asuttamisen, jonka nopean etenemisen tärkein syy oli se, etteivät etelämmässä olleet britit ehtisi vallata aluetta.

Eurooppalaisen kolonisaation aalto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Uusi imperialismi
Kolonialismin levinneisyys 1898

Nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Uuskolonialismi

Muita ilmenemismuotoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]