Sammaljoen kirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Sammaljoen kirkko
Sammaljoen kirkko2.JPG
Sijainti Sammaljoki, Sastamala
Koordinaatit 61°13′55.6″N, 023°07′52.1″E
Seurakunta Sastamalan seurakunta
Rakentamisvuosi 1924
Suunnittelija Ilmari Launis
Materiaali puu
Istumapaikkoja 350
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Sammaljoen kirkko, sankarihaudat kesällä 2012
Isänmaan puolesta sinunkin edestäsi. Jumala suojele Suomen maata uhrivalmiiksi kansa sen saata

Sammaljoen kirkko on Ilmari Launiksen suunnittelema puukirkko Sastamalan Sammaljoella. Kirkko valmistui vuonna 1924. Se on Sammaljoen kylän järjestyksessään toinen kirkko.[1]Kirkko sijaitsee keskellä Sammaljoen kylää olevalla mäellä Vammalasta Urjalaan kulkevan maantien varrella.

Kirkko on puinen, päätytornillinen pitkäkirkko, jossa runkohuoneen keskiosa kohoaa sivulaivoja korkeammalle. Alttaripäädystä erkanee sivulaivojen takana vielä kapeampi rakennusosa, jossa sijaitsee kirkon sakaristo sekä seurakuntasali. Runkohuoneen keskilaivassa on alttaripäädystä aumattu katto ja sivulaivoissa pulpettikatot. Keskilaivan yläikkunat ovat muodoltaan kahdeksankulmaiset. Kirkon sisäkatto on kauttaaltaan tasakatto. Kirkko on peruskorjattu vuonna 1950. Alttarilla on Paavo Hakalan veistos Kristus ristillä.[1] Kirkon kellot ovat peräisin Hämeenlinnan venäläisestä varuskuntakirkosta.

Urut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirkon urut hankittiin vuonna 1966 peruskorjauksessa. Ne ovat 9-äänikertaiset Kangasalan urkurakentamon urut.

Aikaisemmat kirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Turun tuomiokapituli ja Suomen senaatti myönsivät sammaljokelaisille luvan oman saarnahuonekunnan perustamiseen vuonna 1829 ja päätöstä ryhdyttiin toteuttamaan viipymättä. Ensimmäinen kirkko oli 1834 rakennettu puinen, keskeisesti korostettu empiretyylinen ristikirkko, joka paloi vuoden 1918 sodassa. Kirkko rakennettiin silloisen Tyrvään seurakunnan Sammaljoen ja muiden lähikylien kirkoksi, koska matka Tyrvään kirkolle Kallialaan oli pitkä. 1800-luvun lopulla heräsi ajatus Sammaljoen muodostamiseksi itsenäiseksi seurakunnaksi, mutta hanke kariutui Tyrvään seurakunnan vastustukseen ja tuomiokapitulin hylkäävään päätökseen.[1] Tuomiokapituli määräsi kuitenkin Tyrvään seurakunnan perustamaan Sammaljoelle kappalaisen viran, mikä toteutui vuonna 1931. Sammaljoen kirkko ja hautausmaa siirtyivät Tyrvään seurakunnan omistukseen vuonna 1946, jolloin Sammaljoen saarnahuonekunta lakkautettiin. Tyrvään seurakunta yhdistyi vuonna 2004 Vammalan seurakuntaan, joka 2009 liittyi osaksi uutta Sastamalan seurakuntaa.[2]

Kirkon sankarihautausmaan muistomerkki on arkkitehti Tarja Salmio-Toiviaisen teos vuodelta 1947.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Silveri, Pirjo: Sammaljoen kirkko Sastamalan seurakunta. Viitattu 30.7.2013.
  2. Silveri, Pirjo: Historia Sastamalan seurakunta. Viitattu 22.7.2011.
  3. Antero Tuomisto: Suomalaiset sotamuistomerkit.. Espoo: Sotilasperinteen seuran julkaisu n:o 1, Kustannusosakeyhtiö Suomen Mies, 1998. ISBN 952-9872-05-4 Sivu 292.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikkilä, Antti: Sammaljoen kirkko 1834–1964. Tyrvään seudun Museo- ja Kotiseutuyhdistyksen julkaisuja XLI, 1965, Vammala.


Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.