Turun tuomiokapituli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Turun tuomiokapituli sijaitsee Turussa ja sen piispankirkko on Turun tuomiokirkko.

Turun tuomiokapituli on Turkuun vuonna 1276 perustettu tuomiokapituli. Sen tehtävänä on hoitaa Turun arkkihiippakunnan hallintoa ja toimintaa.[1]

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli on vanhin Suomessa edelleen toimiva virasto.[1] 1400- ja 1500-luvuilla toimineen tuolloin Suomen ylimmän oikeusasteen Turun maaoikeuden jäsenistöön tuli kuulua Turun tuomiokapitulin edustaja.

Tuomiokapitulin jäseninä ovat pysyvästi Turun ja Suomen arkkipiispa sekä Turun arkkihiippakunnan piispa.[1] Lisäksi tuomiokapituliin kuuluu tuomiorovasti, lakimiesasessori ja hiippakuntadekaani. Pappisasessorit valitaan kerrallaan kolmeksi vuodeksi. Lisäksi hiippakuntavaltuusto valitsee toimikaudekseen maallikkojäsenen tuomiokapituliin. Hiippakuntavaltuuston puheenjohtajalla on tuomiokapitulin istunnoissa puhe- ja läsnäolo-oikeus.

Turun tuomiokapitulin istunnoissa piispa toimii puheenjohtajana silloin, kun asia koskee kummankin piispan vastuualueita ja silloin, kun on kysymys hänen ensisijaisen vastuualueensa 70 seurakunnasta. Arkkipiispan puheenjohdolla käsitellään hänen vastuualueensa 19 seurakuntaa koskevat asiat. Varapuheenjohtajana toimii tuomiorovasti.

  1. a b c Tietoa hiippakunnasta Turun arkkihiippakunta. Viitattu 24.1.2024.