Hiippakuntavaltuusto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osa artikkelisarjaa
Suomen evankelis-luterilaisen
kirkon hallinto
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon vaakuna

Hiippakuntavaltuusto on tuomiokapitulin ohella toinen Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakuntien toimielimistä.[1]

Hiippakuntavaltuustot perustettiin vuoden 2004 hiippakuntahallintouudistuksessa. Ennen vuoden 2004 hiippakuntahallintouudistusta vastaavan kaltaisia tehtäviä hoiti hiippakuntakokous.

Hiippakuntavaltuuston jäseniä ovat vaaleilla valitut 14 maallikkojäsentä sekä 7 pappisjäsentä.[1] Puheenjohtajana on maallikko.lähde?

Hiippakuntavaltuustovaalissa ovat äänioikeutettuja pappisjäsenten vaalissa hiippakunnan papit ja maallikkojäsenten vaalissa seurakuntien kirkkovaltuustojen tai seurakuntaneuvostojen sekä yhteisten kirkkovaltuustojen jäsenet. Seurakunnan luottamushenkilöiden äänimäärä suhteutetaan keskenään seurakuntien koon mukaan.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiippakuntavaltuuston tehtävänä on ”tukea ja edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnassa” ja sen seurakunnissa.[1] Lisäksi hiippakuntavaltuusto päättää sille erikseen säädetyt tehtävät. Tällaisia tehtäviä ovat:

  • hiippakunnan toiminta- ja taloussuunnitelman sekä talousarvion hyväksyminen;
  • hiippakunnan edellisen tilikauden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen;
  • perustaa ja lakkauttaa tuomiokapitulin virat;
  • käsitellä sille tehdyt (hiippakunnan työtä tai kirkon järjestysmuotoa koskevat) aloitteet;
  • tuomiokapitulin maallikkojäsenen ja kahden varajäsenen valitseminen.

Hiippakuntavaltuusto voi asettaa hiippakunnallista työtä varten johtokuntia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Hiippakuntavaltuusto edistää kirkon tehtävän toteutumista hiippakunnissa Suomen ev. lut. kirkko. Arkistoitu 3.6.2014. Viitattu 15.5.2014.