Kuokkala (Jyväskylä)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuokkala
Kuokkala silta.jpg
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Kuokkala
Kaupunginosa nro 23
Väkiluku 17 000 (suuralue)  
Osa-alueet Kuokkalan keskusta, Ainolanranta, Kekkola, Tikka, Pohjanlampi, Keskinen
Ainolanrannan asuinkerrostaloja Jyväsjärven rannalla.

Kuokkala on kaupunginosa ja 17 000 asukkaan suuralue Jyväskylässä Jyväsjärven ja Päijänteen välissä. Kuokkalan suuralueeseen kuuluvat Kuokkalan kaupunginosan lisäksi Ristonmaa, Kuokkalanpelto, Ristikivi, Nenäinniemi ja Hämeenlahti. Kuokkalaan kuuluvia pienempiä alueita ovat muun muassa Ainolanranta, Kekkola, Tikka, Ylistönrinne ja Samulinniemi.[1] Kuokkala on vuonna 1989 valmistuneen Kuokkalan sillan kautta yhteydessä Jyväsjärven vastarannalla sijaitsevaan Lutakkoon. Kuokkalaan kuuluu niin kerros- kuin pientaloalueiden lisäksi lähiöitäkin.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuokkala liitettiin Jyväskylän kaupunkiin vuonna 1965. Sitä ennen se kuului Jyväskylän maalaiskuntaan. Kuokkala säilyi harvaan asuttuna, lähinnä omakotitaloista koostuvana alueena 1980-luvun loppupuolelle saakka, jolloin sinne alettiin rakentaa kerrostaloja. Silta Jyväsjärven yli lyhensi matkaa Jyväskylän keskustaan huomattavasti.lähde?

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuokkalan ostoskeskus.

Kuokkalan keskustan palveluihin kuuluu muiden muassa terveyskeskus, kaksi päivittäistavarakauppaa (K-Supermarket ja S-market), posti, apteekki, useita parturi-kampaamoja, kauneudenhoitoloita, kioski, kirkko, Kuokkalan koulu, leipomo-konditoria, pizzeria, grilli sekä muita ravintoloita.[2]

Kuokkalassa sijaitsee lisäksi Sulkurannan siirtolapuutarha ja kaupungin viljelyspalstoja.[3]

Kuokkalan kartano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuokkalan tila oli suuri maatila, jolla harjoitettiin maanviljelyä ja karjanhoitoa. Kuokkalan tilan pihapiirissä toimi Jyväskylän Höyrysaha Oy:n saha vuosina 1874–1914. Kuokkalan tila sai uuden päärakennuksen, Kuokkalan kartanon vuonna 1904.

Myöhemmin kartano on ollut sota-aikana puolustusvoimien käytössä, sodan jälkeisinä vuosikymmeninä Jyväskylän maalaiskunnan synnytyslaitos sekä myöhemmin Jyväskylän yliopiston hydrobiologian laitos. Nykyisin kartano toimii Kauko Sorjosen säätiön taidekokoelman kotipaikkana, konserttien ynnä muiden kulttuuritapahtumien järjestämispaikkana sekä kokous- ja juhlahuoneistona.

Kuokkalan kirkko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuokkalan kirkko sijaitsee Kuokkalan keskustassa ja se vihittiin käyttöön 7. helmikuuta 2010. Kirkon ovat suunnitelleet arkkitehdit Anssi Lassila ja Teemu Hirvilammi, jotka voittivat kirkon rakennuttaneen Jyväskylän seurakunnan järjestämän arkkitehtikilpailun vuonna 2006 Kide-nimisellä työllään. Kirkon rakennuskustannukset olivat n. 9,5 miljoonaa euroa.[4][5]

Kuokkanen-lehti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuokkanen on Kuokkalan asukkaat ry:n julkaisema ilmainen kaupunginosalehti. Lehti ilmestyy kerran kuukaudessa, sen levikki on 9 000 ja se jaetaan alueen asukkaille ja yrityksiin. Lehden päätoimittajana toimii Kirsi Leskinen. Lehden arkistot löytyvät pdf-muodossa internetistä. [6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyväskylän aluekartta Jyväskylän kaupungin kotisivut. Viitattu 6.5.2012.
  2. Palvelut ja yritykset Kuokkalan Asukkaat ry.
  3. Jyväskylän kaupunki: viljelypalstat
  4. Jyväskylän seurakunta: Tietoja Kuokkalan kirkosta (doc) tiedote. 25.1.2010. Viitattu 16.2.2010. fi
  5. Maija Hakala: Kuokkalan kirkossa vaativaa käsityötä ja huipputekniikkaa. Rakennustaito, 2010, nro 1, s. 10. Rakennustietosäätiö. Artikkelin verkkoversio (html) Viitattu 16.2.2010.
  6. Kuokkala.org, 21.10.2007, Kuokkanen-lehti (tiedot Kuokkanen 10/2007 mukaisesti)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]