Keljonkangas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Keljonkangas
Keljonkankaan koulu
Keljonkankaan koulu
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Keljo
Kaupunginosa nro 37
Väkiluku 5 507[1] (2016)

Keljonkangas on Jyväskylän kaupunginosa Keljon suuralueella. Sen osa-alueita ovat Sarvivuori, Sääksvuori ja Kaijanlampi. Keljonkankaalla on kirjasto, 1.- 6. luokkien koulu, kauppa, huoltoasema, ravintola ja vanhusten palvelutalo. Aiemmin Keljonkankaalla oli myös kioski.

Kaupunginosa rajoittuu lännessä valtatiehen 9. Idässä Keljonkangas rajoittuu Keljonlahteen, jonka rannalla on Keljonlahden voimalaitos. Vähä-Urtin saari ja Iso-Urtin niemi kuuluvat Keljonkankaan kaupunginosaan.[2] Niissä on kesämökkiasutusta.

Aiemmin Keljonkankaalla oli Karjaportin tuotantolaitos, mutta se lakkautettiin. Teollisuuskalusteita valmistavan Sovellan tuotantolaitos sijaitsee Keljonkankaalla.

Jämsänkoski–Jyväskylä-rataosalla on kaksi Keljonkankaan rautatietunnelia.[3]¨

Keljonkangas liitettiin Jyväskylän maalaiskunnasta kaupunkiin vuoden 1965 alussa.

Luonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyväskylän ja Muuramen rajalla lähellä Päijännettä on Sarvivuoren ja Haapavuoren lähellä pieni, 2,6 hehtaarin suuruinen Sarvivuoren purolaakso -niminen luonnonsuojelualue[4]. Sarvivuoren puolelta maasto on jyrkkää, kasvustoltaan iäkkään kuusistoista, ja toisella puolen mäki on rehevämpää sekametsää. Alueen yläreunalla on puro, joka virtaa kohti Päijännettä rehevän, suomaisen maaston läpi.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jyväskylän seudun asumiskatsaus 2017 18.5.2017. Jyväskylän kaupunki.
  2. Jyväskylän opaskartta Jyväskylän kaupunki. Viitattu 14.9.2012.
  3. Resiina-lehti
  4. Jyväskylän kaupunki: Kaupunkirakennepalvelut: Aluekuvailut www.jyvaskyla.fi. Arkistoitu 16.3.2016. Viitattu 11.3.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]