Palvelutalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vuohenojan palvelutalo Tampereella.

Palvelutalo tai tavallisen palveluasumisen yksikkö on ikääntyneiden ihmisten tuetun asumisen muoto, joka on suunnattu hoivakoti-asumista parempikuntoisille henkilöille. Ajatuksena on, että asukas voi elää ”oman näköistään vanhuutta”.

Asumisen kesto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelutaloissa voi pitkäaikaisen asumisen lisäksi asua myös tilapäisesti lyhyemmän ajan.[1]

Toiminnan tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelutaloasumisessa toiminnan tavoitteena on asukkaan toimintakyvyn edistäminen ja ylläpitäminen, mikä tapahtuu asukkaan, omaisten ja moniammatillisen tiimin yhteistyönä tehdyn hoito- ja palvelusuunnitelman mukaisesti.

Ajatuksena on, että asukas voi elää ”oman näköistään vanhuutta”.[1]

Yhteinen toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asukkaat osallistuvat voimiensa sekä kiinnostuksensa mukaan palvelukeskuksen tarjoamiin ohjelmiin ja liikuntatapahtumiin sekä usein ruokaillen yhteisöllisesti palvelukeskuksen ravintolassa.[1]

Vastuuhoitaja ja arjen avustus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asukkaalla on vastuuhoitaja, joka vastaa hoito- ja palvelusuunnitelman laatimisesta. Hoito- ja palvelusuunnitelmaan kirjataan asukkaan tiedot sekä asukkaalle sovittu hoiva ja muu apu.

Asukkaalla on mahdollisuus saada apua ateria- ja lääkehuoltoon, henkilökohtaiseen hygieniaan, kauppa- ja talousasioiden hoitamiseen, siivoukseen sekä muun muassa saattoapua lääkärille mentäessä.

Turvapuhelin kuuluu palvelutalon vakiovarustukseen. Vastuuhoitajat pitävät tarvittaessa yhteyttä myös omaisiin. Asukas saa tarvitsemansa lääkärin palvelut joko yleiseltä tai kotihoidon lääkäriltä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Helsingin kaupunki: Palvelukoti hel.fi. Arkistoitu 1.2.2019. Viitattu 31.1.2019.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Palvelutalo.