Puuppola

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puuppola
Näkymä Puuppolankoskentien suuntaisesti
Näkymä Puuppolankoskentien suuntaisesti
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Palokka-Puuppola
Kaupunginosa nro 52
Väkiluku 1 300
Osa-alueet Länsi-Puuppola, Itä-Puuppola

Puuppola on kylä Jyväskylän kaupungissa, virallisesti kaupunginosa numero 52[1], noin 12 kilometriä pohjoiseen kaupungin keskustasta. Puuppola kuului aiemmin Jyväskylän maalaiskuntaan. Maisemaa hallitsevat pellot ja metsät, alueella on maatiloja sekä omakotitaloja. Puuppola on ollut yhtäjaksoisesti asutettuna 1500-luvulta astilähde?.

Puuppolassa on päiväkoti, koulu, hoivakoti ja M-ketjuun kuuluva lähikauppa Rita sekä lukuisia muita pienyrityksiä. Ralliautoilija Tommi Mäkinen on syntynyt Puuppolassa, missä on myös hänen ralliautoja valmistava tehtaansa. Puuppolassa asuvat myös rallikuski Mikko Hirvonen ja ex-rallikuski Harri Rovanperä.

Puuppolan liikuntamahdollisuuksiin kuuluu koululla oleva hiekkakenttä kesäisin ja ulkojää talvisin. Talvisin latuverkosto on kattava ja kesäisin uimaranta muun muassa Korttajärvellä.

1990-luvun alussa Jyväskylän maalaiskunta teki suunnitelman, jossa Puuppolaan olisi rakennettu kerrostaloja ja alueesta olisi vähitellen kehitetty 10 000 asukkaan taajama. Paikalliset asukkaat perustivat kyläyhdistyksen, joka vastusti suunnitelmaa ja Puuppolan ilmeen muuttamista maaseutukylästä kaupunkimaiseksi taajamaksi. Kyläyhdistyskin toivoi Puuppolan kasvavan, mutta asetti omaksi tavoitteekseen asukasluvun kaksinkertaistamisen noin 3000 asukkaaseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kartta Jyväskylän kaupunginosista
  2. Wilmi, Jorma: ”Maalaismainen Puuppola”, Jyväskylän maalaiskunnan historia 1945-2008, s. 41-43. Jyväskylä: Jyväskylän kaupunki, 2011. ISBN 978-952-5947-11-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]