Harri Rovanperä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Harri Rovanperä
Rovanperä Kyproksen rallissa vuonna 2005.
Rovanperä Kyproksen rallissa vuonna 2005.
Henkilötiedot
Syntynyt8. huhtikuuta 1966 (ikä 56)
Jyväskylä, Suomi
Kansalaisuus  Suomi
WRC-ura
Aktiivivuodet 1993–2006
Kartanlukija(t) Suomi Risto Pietiläinen
Suomi Voitto Silander
Suomi Juha Repo
Entiset tallit Seat, Peugeot,
Mitsubishi, Škoda
Kilpailuja 111
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 1
Palkintosijoja 15
Erikoiskoevoittoja 77
MM-pisteitä 171
Ensimmäinen kilpailu Suomen ralli 1993
Ensimmäinen voitto Ruotsin ralli 2001
Viimeinen kilpailu Walesin ralli 2006

Harri Rovanperä (s. 8. huhtikuuta 1966 Jyväskylä) on aktiiviuransa lopettanut suomalainen ralliautoilija. Rallin MM-sarjassa Rovanperä voitti yhden osakilpailun ja sijoittui palkintokorokkeelle 15 kertaa. MM-pisteissä hän on sijoittui parhaimmillaan viidenneksi.

Uransa ainoan voiton rallin MM-sarjassa Rovanperä ajoi Peugeotilla Ruotsin rallissa kaudella 2001. MM-ralleihin hän osallistui vuosina 1993–2006 113 kertaa, joista 90 kertaa WRC-autolla.

Harri Rovanperän kartanlukijana toimi tavallisesti Risto Pietiläinen. Muita kartanlukijoita MM-ralleissa ovat olleet Juha Repo (1996) ja Voitto Silander.

Hänen poikansa Kalle Rovanperä on rallin maailmanmestari 2022 ja historian nuorin WRC-luokan maailmanmestari[1], nuorin MM-osakilpailun palkintopallille sijoittunut kuljettaja (Ruotsi 2020) sekä nuorin MM-osakilpailuvoittaja.

Ralliura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Harri Rovanperä ajoi ensimmäisen rallinsa vuonna 1989 Sunbeam Avengerilla. (Jyväskylän Talviralli 4.3.1989). MM-ralliura alkoi vuoden 1993 Jyväskylän suurajoista. Vuonna 1995 hän voitti Suomen mestaruuden Opel Astralla. Syksyllä 1996 hänet kutsuttiin ajamaan RAC-ralli Seat Ibiza Kit car -autolla. Rovanperä varmisti tuolloin Seatille W2L-luokan merkkimestaruuden. Vuosina 1997 ja 1998 hän jatkoi samassa tallissa muun muassa Oriol Gomezin tallikaverina ja ajoi yhdeksän luokkavoittoa Seatille, joka niiden avulla voitti molempina vuosina FIA:n F-2 Cup-mestaruuden. Suomen MM-rallista alkaen Rovanperä ajoi vuonna 1998 SEAT Córdoba WRC -autoa, jolla seuraavana vuonna saavutti ensimmäisen palkintokorokesijoituksensa Walesin rallissa 1999. Vuonna 2000 hän osallistui vain neljään MM-ralliin, joista hän ajoi kaksi Seatilla ja kaksi Toyotalla.

Rovanperä Kyproksella vuonna 2004.

Kaudet 2001–2004 Rovanperä ajoi Peugeot-tallissa. Vuosi 2001 alkoi voitolla Ruotsin rallissa ja kauden aikana Rovanperä ajoi kahdesti toiseksi ja kahdesti kolmanneksi, saavuttaen kuljettajien MM-taulukossa uransa parhaan sijoituksen ollen viidentenä. Rovanperän tallikumppaneina Peugeot'lla ajoivat Marcus Grönholm, Didier Auriol, Gilles Panizzi ja Richard Burns. Alkuperäisen sopimuksen lupaamaa täyttä ohjelmaa Rovanperä ei saanut ajaa Peugeot'n tehdasautolla yhtenäkään vuonna, vaan hän joutui keskittymään sorarallien ajamiseen. Maailmanmestaruusjuhlintaan hän pääsi kuitenkin mukaan, kun Peugeot voitti automerkkien maailmanmestaruudet myös vuosina 2001 ja 2002. Vuonna 2002 Rovanperä ajoi neljä kakkostilaa, mutta jäi kuljettajien loppupisteissä kahdeksanneksi. Kaudella 2003 Rovanperä oli usein mukana kärkikamppailuissa, mutta tekniikkamurheiden johdosta hän ylsi palkintokorokkeelle vain kerran, kun hän sijoittui kesäkuussa Kyproksen rallissa toiseksi. Sen jälkeen ei Peugeot 206:lla kukaan yltänyt loppukauden aikana enää yhtä hyvään sijoitukseen soraralleissa ja talli jäikin kaudella 2003 merkkimestaruustaistossa hopealle. Rovanperän valopilkuksi kaudesta 2003 jäi Italian MM-osakilpailun kenraaliharjoituksena ajetun Costa Smeralda -rallin voitto. Kaudeksi 2004 Rovanperä oli tehnyt sopimuksen Peugeot'n kanssa jo elokuussa 2003. Sen mukaan Rovanperän piti ajaa kaikki kauden 2004 MM-rallit Peugeot'n 307 autolla. Peugeot ilmoitti marraskuussa 2003, että se ei tarvitse Rovanperän palveluksia kaudella 2004. Kuitenkin jo kolmanteen kauden 2004 MM-ralliin, Meksikoon Peugeot kutsui Rovanperän takaisin töihin. Kreikan rallin kolmostila ja kauden päättänyt Australian rallin kakkostila jäivät Rovanperän parhaiksi tuloksiksi tekniikkamurheiden sävyttämästä viimeisestä Peugeot-kaudesta.

Rovanperä Walesissa vuonna 2005.

Vuodeksi 2005 Rovanperä siirtyi Mitsubishin talliin italialaisen Gianluigi Gallin ja ranskalaisen Gilles Panizzin tallikaveriksi. Tallin ykköskuskina Rovanperä ajoi täyden ohjelman parhaan sijoituksen ollessa Australian rallin toinen sija. Mitsubishi-kauttakin sävyttivät tekniset ongelmat. Talli sijoittui automerkkien MM-sarjassa viidennelle tilalle ja Rovanperä toi yli puolet tallin pisteistä. Rovanperän piti jatkaa Mitsubishillä myös vuonna 2006, mutta ennen kauden 2006 alkua Mitsubishi yllättäen ilmoitti vetäytyvänsä rallin MM-sarjasta ja Harri Rovanperä jäi ilman tallipaikkaa. Keväällä 2006 Harri Rovanperä teki sopimuksen Red Bull Škoda -tiimin kanssa. Rovanperä osallistui kaudella 2006 kuuteen MM-ralliin. Ilman riittäviä testejä ei autoa onnistuttu kuitenkaan kehittämään ja kausi oli pettymys. Kauden päätöskilpailussa Rovanperä ajoi kuitenkin tiimin parhaan sorarallisijoituksen ja auttoi Red Bull Škoda -tiimiä hankkimaan Škodalle merkkipisteissä yhden kauden parhaan pistemäärän.

Pitääkseen ajotuntumaa yllä Rovanperä siirtyi Suomen Super Rallicross -sarjaan kaudeksi 2007. Rovanperän yhteistyökumppanina SRC-sarjassa on muun muassa iisalmelainen Olvi Oyj TEHO-energiajuomabrändillään.

Vuoden 2010 alussa Rovanperä solmi sopimuksen aavikkorallien ajamisesta USA:ssa autonaan Kore Performance Baja -aavikkokilpuri.[2] Hän voitti ensimmäisen La Carrera Pan Americana –rallinsa samana vuonna.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Harri Rovanperä.