MM-rallikausi 2000

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MM-rallikausi 2000
Järjestyksessä oleva kausi 28.
Kuljettajien mestari Suomi Marcus Grönholm
Valmistajien mestari Ranska Peugeot
← 1999 2001 →

MM-rallikausi 2000 oli rallin maailmanmestaruussarjan 28. kausi.

Kausi oli jännittävä Marcus Grönholmin, Richard Burnsin, Carlos Sainzin ja Colin McRaen taistellessa mestaruudesta. Kauden 2000 merkittävimmät tapahtumat olivat Tommi Mäkisen mestaruusputken katkeaminen ja Peugeot'n ja Grönholmin mestaruudet ensimmäisellä täydellä MM-kaudellaan.

Kilpailukalenteri

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Nro Päivämäärä Osakilpailu Raportti
1. 20.–23. tammikuuta Monaco Monte Carlon ralli Raportti
2. 10.–13. helmikuuta Ruotsi Ruotsin ralli Raportti
3. 24.–27. helmikuuta Kenia Safari-ralli Raportti
4. 16.–19. maaliskuuta Portugali Portugalin ralli Raportti
5. 30. maaliskuuta – 2. huhtikuuta Espanja Katalonian ralli Raportti
6. 11.–14. toukokuuta Argentiina Argentiinan ralli Raportti
7. 8.–11. kesäkuuta Kreikka Akropolis-ralli Raportti
8. 13.–16. heinäkuuta Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin ralli Raportti
9. 17.–20. elokuuta Suomi Suomen ralli Raportti
10. 7.– 10. syyskuuta Kypros Kyproksen ralli Raportti
11. 28. syyskuuta–1. lokakuuta Ranska Korsikan ralli Raportti
12. 19.–22. lokakuuta Italia Sanremon ralli Raportti
13. 9.– 12. marraskuuta Australia Australian ralli Raportti
14. 23.–26. marraskuuta Iso-Britannia Ison-Britannian ralli Raportti
Lähde: [1]

Kauden kulku lyhyesti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monaco Monte Carlon ralli: Kausi alkoi perinteisesti Monte Carlosta. Tommi Mäkinen avasi Mitsubishillaan kärjen vauhdissa ja taisteli voitosta Peugeotien ja Subarun Burnsin kanssa. Toisen päivän aamuna koettiin šokki kun kaikki Peugeotit hyytyivät kylmän yön jäljiltä huoltoon. Myös Richard Burnsin Subaru Impreza WRC kieltäytyi käynnistymästä. Näin Mäkinen oli johdossa ja toisena oli Fordille kaudeksi 2000 siirtynyt Carlos Sainz ja kolmantena Seatin Toni Gardemeister. Mäkinen voitti, Sainz oli toinen ja Juha Kankkunen ohitti Toni Gardemeisterin, nousten neljänneksi. McRae keskeytti moottoririkkoon.

Ruotsi Ruotsin ralli: Ruotsin ralli ei ollut lähelläkään talvirallia, sillä keli oli plussan puolella ja lumet sulaneet teiltä ja sora esillä. Se tiesi vaikeuksia nastarenkaille. Näissä olosuhteissa Marcus Grönholm otti uransa avausvoiton jättäen Tommi Mäkisen kakkoseksi. Colin McRae oli kolmas ohittaen viimeisenä päivänä yksityistallin Toyota Corolla WRC:tä kuljettaneen Rådströmin taakseen. Burns oli viides ja Carlos Sainz keskeytti toisena päivänä öljypumpun hajottua siirtymätaipaleella.

Kenia Safari-ralli: Safari-ralli oli jälleen selviytymiskilpailu. Mäkinen keskeytti jo avauspäivänä ja Sainz putosi tuloksissa erinäisten ongelmien myötä. kärjessä kulkivat lähes ongelmitta Subaru kaksikko järjestyksessä Burns ja Kankkunen. Todellinen yllättäjä oli Didier Auriol Seatilla. Auriol oli jopa kärjessä ensimmäisen ek:n jälkeen. Tämä oli ensimmäinen kerta kun Seat johti MM rallia. Toisena päivänä Sainz ajoi pohja-aikoja ja nousi neljänneksi. Kärki pysy samana viimeisenä päivänä. Sainz menetti mahdollisuudet ajaa Auriol kiinni ohjaustehostimen hajoamisen myötä. Fordin Petter Solberg ohitti Sainzin, mutta päästi tallimääräyksellä Sainzin ohitseen. McRae keskeytti toisena päivänä kun moottori hörppäsi vettä joenylityksessä.

Portugali Portugalin ralli: Portugalissa Burns jatkoi voittokulkuaan ja otti voiton ennen Grönholmia. Sainz ajoi Portugalissa kolmanneksi. Perinteisesti espanjalaiset Sainz fanit olivat katsomassa suosikkiaan naapurimaassaan. McRae keskeytti moottoririkkoon. Mäkinen keskeytti ajettuaan kantoon ja jäi toista kertaa peräkkäin pisteittä. Kauden tässä vaiheessa Burns vaikutti suurimmalta mestarisuosikilta.

Espanja Katalonian ralli: Kataloniassa McRae, Burns ja Sainz taistelivat voitosta viimeisen päivän viimeiseen erikoiskokeeseen asti. McRae voitti, Burns oli toinen ja Sainz kolmas. Mäkinen oli neljäs ja Grönholm viides. Tässä vaiheessa oli jo nähtävissä että Mäkinen olisi kovilla haastajien kanssa. Mestaruus ei enää ollut selviö Mäkiselle. Etenkin Peugeot'n, Fordin ja Subarun uudet WRC-autot vaikuttivat kilpailukykyisemmiltä, kuin Mitsubishin vanha A-ryhmän kilpa-auto. Maininnan ansaitsee Armin Schwarz, joka ajoi Kataloniassa Skoda Octavialla sen ensimmäisen pohja-ajan.

Argentiina Argentiinan ralli: Argentiinan ensimmäisen päivän jälkeen johdossa oli Carlos Sainz niukasti ennen Grönholmia. Toisen päivän toisella ek:lla Sainz osui sillankaiteeseen ja Fordin jäähdytin tuhoutui kovassa osumassa ja Sainz oli ulkona. Näin Grönholmin paine helpottui hieman, mutta takaa nousi toinen haastaja: Richard Burns. Burns tavoitti Grönholmin ja ajoi lopulta selvään voittoon. Grönholm oli toinen, Mäkinen kolmas ja Juha Kankkunen ajoi neljänneksi. McRae keskeytti moottoririkkoon.

Kreikka Akropolis-ralli: Euroopan Safari-ralliksi kutsuttu Akropolis oli maineensa veroinen. Kuumuus ja kiviset tiet olivat todella rankkoja autoille. Fordin kaksikko McRae - Sainz eteni ongelmitta ja oli kärjessä kahden päivän jälkeen. Grönholm keskeytti kaadettuaan autonsa ja Mäkiseltä putosi pyörä. Viimeisenä päivänä Sainz puolitti McRaen johdon 20 sekuntiin, mutta lähimmän uhkaajan, Burnsin, keskeytettyä Fordin tallipäällikkö Malcolm Wilson käski kuljettajien pitää sijat ja Sainzin lopettaa taistelu voitosta ja antaa McRaen voittaa. Sainz paukutti kuitenkin pohja-aikoja ja nousi johtoon, mutta viimeisessä huollossa kävi käsky, että McRae on laskettava ohi. Sainz pysäytti autonsa juuri ennen maalia, ja kävi nostamassa konepeltiä, esittäen että moottorissa olisi vikaa. Kun tarvittava aika oli seisty Sainz ajoi maaliin kakkosena McRaen voittaessa. Kankkunen oli kolmas.

Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin ralli: Uudessa Seelannissa Peugeot 206 WRC:t olivat vauhdissa. François Delecour johti ennen vaihdelaatikkovikaa. Delecourin keskeyttäessä Grönholm nousi johtoon ja otti kauden toisen voittonsa. McRae oli toinen ja Sainz kolmas. Burns ja Kankkunen keskeyttivät moottoririkkoon ja Mäkinen keskeytti ollessaan jo ulkona pisteiltä.

Suomi Neste Rally Finland: Siirryttäessä Keski-Suomen nopeisiin soraränneihin oli Grönholm voittajasuorikki. Grönholm ei pettänyt odotuksia ja otti voiton johtaen rallia koko ajan. McRae oli toinen ja yksityistallin Corolla WRC:tä ajanut Rovanperä oli kolmas. Mäkinen jäi lohduttoman paljon kärjestä ja mestaruuden voittaminen alkoi näyttää epätodennäköiseltä. Muista mestaruuskandidaateista Burns ajoi ulos ja Sainz menetti 5 minuuttia avauspäivänä sähkövikaan, ajoi ulos toisena päivänä ja viimeisenä päivän auton syttyi palamaan Ouninpohjassa. Sainz ajoi kuitenkin maaliin, kaukana pisteiltä tosin. Jotta espanjalainen pysyisi MM-taistelussa, hänen olisi pakko voittaa seuraavassa kisassa Kyproksella. Harva asiantuntija uskoi tähän.

Kypros Kyproksen ralli: Kypros siirtyi sarjaan korvaamaan Kiinan MM-rallin. Olosuhteet olivat kuin Akropoliksessa, tiet vaan olivat hitaammat. Carlos Sainz oli avauspäivänä ylivoimaisessa vauhdissa: päivän päättyessä toisena ollut Delecour oli jäänyt yli minuutin. Tässä vaiheessa oli selvää että vain tekninen vika, ulosajo tai tallimääräys veisi voiton Sainzilta, ajamalla ei espanjalaista saavutettaisi. Kolmanteen päivään lähdettäessä jännitettiin antaisiko Ford tallimääräyksen Kreikan tapaan, sillä McRae oli toisena, minuutin perässä Sainzia. Määräystä ei annettu ja Sainz otti yhden uransa tärkeimmistä voitoista. Tärkeä siinä mielessä, että edellinen voitto oli kaudelta 1998 ja jotkut epäilivät että Sainz ei enää kykene voittamaan. Voitolla Sainz nousi myös takaisin MM-taistoon. McRae oli toinen, Delecour kolmas, Burns neljäs. Grönholm keskeytti tekniseen vikaan.

Ranska Korsikan ralli: Korsikan asfalteilla kaksoisvoiton vei Peugeot Gilles Panizzin voittaessa ennen Delecouria. Sainz lähestyi MM-sarjan kärkeä ollen kolmas. Burns oli neljäs ja Grönholm viides. McRae ajoi rajusti ulos ja loukkaantui, mutta pystyi jatkamaan kautta. Tässä vaiheessa oli selvää, että maailmanmestaruus ratkaistaisiin Grönholmin, Burnsin, McRaen ja Sainzin välillä.

Italia Sanremon ralli: Kauden viimeistä asfaltti rallia hallitsi sama Peugeot kaksikko Panizzi - Delecour. Kaksikon välit kuumenivat, kun Delecour syytti Panizzia salaharjoittelusta. Todisteita ei ollut joten kaksikko jatkoi kisaa. Välit Delecourin ja tallin välillä tulehtuivat ja Delecour vaihtoi kaudeksi 2001 Fordille. Taustalla oli Korsikalla annettu määräys antaa Panizzin voittaa suosiolla. Tämä suututti Delecouria jo Korsikalla ja turhautuneisuus purkautui Sanremossa. Grönholm oli neljäs, Sainz viides ja McRae kuudes. Burns keskeytti rikottuaan jäähdyttäjän ulosajossa.

Australia Australian ralli: Australiassa ajetaan ns. “kuulalaakerisoralla”. Tiellä olevat kivet soran seassa ovat isoja ja ne pyörivät kärkiautojen pyörien alla liukastaen tien ja tehden auton hallinnasta erittäin hankalaa. Isommilla lähtönumeroilla tulevilla on näin ollen suuri etu. Tämä johti kovaan taktikointiin Australiassa. McRae keskeytti moottoririkkoon jo avauspäivänä, joten hänen ei tarvinnut taktikoida. Tallikaveri Sainz oli ollut kärjen vauhdissa koko päivän, mutta illan päätöspätkällä Sainz pysähtyi aivan maalin tuntumaan ja seisoi paikallaan yli minuutin, saadakseen mahdollisimman suuren lähtönumeron. Hyvällä lähtöpaikalla ajettaessa minuutin ero kärkeen olisi helposti kiinniajettavissa. Australiassa käyttöön otetun säännön mukaan pysäyttäminen alle 100 metriä ennen maalia oli kuitenkin kiellettyä. Sainz diskattiin ja jo toinen mestaruuskandidaatti oli pois pelistä. Burns ja Grönholm taistelivat Mäkisen kanssa voitosta. Lopulta Mäkinen voitti, Gröholm oli toinen ja Burns kolmas. Mäkinen kuitenkin diskattiin ja voittoon nousi Grönholm. Näin Burns oli 9 pisteen päässä Grönholmista MM sarjassa. Kun voitosta saa 10 pistettä oli Burnsin voitettava ja Grönholmin keskeytettävä tai oltava kuudes kauden päätöskisassa Walesin sateisilla metsäteillä. Pronssista taistelivat McRae ja Sainz, jotka olivat pisteen päässä toisistaan.

Yhdistynyt kuningaskunta Ison-Britannian ralli: Mestaruus näytti ratkeavan jo avauspäivänä, kun Burns menetti yli minuutin telottuaan takapyörän vinoon. Toisena päivänä Burns nousi kuitenkin johtoon, kun McRae kaatoi Fordinsa ulos johtopaikalta. Burns johti, mutta Grönholm oli kakkosena. McRaen ulosajo tarkoitti myös, että Sainzin oli vain ajettava pisteille pronssin ottamiseksi. Burns voitti lopulta Walesin rallin, mutta Grönholm oli toinen joten mestaruus meni Grönholmille, joka ajoi vuonna 2000 uransa ensimmäisen täyden kauden. Mestaruuteen ensimmäisellä kaudellaan ovat pystyneet myös Ari Vatanen ja Carlos Sainz. Tommi Mäkinen oli kolmas ja Sainz oli lopulta Walesissa neljäs, ja otti näin pronssin ennen McRaeta. Merkkimestaruuden vei Peugeot ennen Fordia.

Pistejärjestelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Sijoitus 1 2 3 4 5 6
Pisteet 10 6 4 3 2 1

Kuljettajien mestaruussarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Väri Tulos
Kulta Voittaja
Hopea Toinen sija
Pronssi Kolmas sija
Vihreä Pistesijoitus
Sininen Maaliin pistesijojen ulkopuolella
Ei sijoittunut (NC)
Violetti Keskeytti (Kesk.)
Punainen Karsiutui (DNQ)
Esikarsiutui (DNPQ)
Musta Hylättiin (DSQ)
Valkoinen Ei startannut (DNS)
Vaaleansininen Vain harjoituksissa (PO)
Perjantain testikuljettaja (TD)
Tyhjä Kilpailu peruttiin (C)
Ei harjoituksissa (DNP)
Loukkaantunut tai sairas (Louk.)
Kilpailukiellossa (EX)
Ei saapunut (DNA)
Vetäytyi (WD)
Lihavoitu Paalupaikka
Kursivoitu Nopein kierros
† – keskeytys
ajoi yli 90 % kilpailupituudesta ja sai tuloksen.
Yläindeksi numero – Pistesijoitus sprinttikilpailussa
Power Stage -erikoiskokeella.
* – Fanboost
G – Nopein aika-ajon lohkovaiheessa
Sija Kuljettaja MON
Monaco
SWE
Ruotsi
KEN
Kenia
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
GRC
Kreikka
NZL
Uusi-Seelanti
FIN
Suomi
CYP
Kypros
FRA
Ranska
ITA
Italia
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
Pisteet
1 Suomi Marcus Grönholm Kesk. 1 Kesk. 2 5 2 Kesk. 1 1 Kesk. 5 4 1 2 65
2 Iso-Britannia Richard Burns Kesk. 5 1 1 2 1 Kesk. Kesk. Kesk. 4 4 Kesk. 2 1 60
3 Espanja Carlos Sainz 2 Kesk. 4 3 3 Kesk. 2 3 14 1 3 5 DSQ 4 46
4 Iso-Britannia Colin McRae Kesk. 3 Kesk. Kesk. 1 Kesk. 1 2 2 2 Kesk. 6 Kesk. Kesk. 43
5 Suomi Tommi Mäkinen 1 2 Kesk. Kesk. 4 3 Kesk. Kesk. 4 5 Kesk. 3 DSQ 3 36
6 Ranska François Delecour Kesk. 7 5 7 13 9 Kesk. 6 3 2 2 3 6 24
7 Ranska Gilles Panizzi Kesk. Kesk. 6 1 1 Kesk. 8 21
8 Suomi Juha Kankkunen 3 6 2 Kesk. Kesk. 4 3 Kesk. 8 7 Kesk. 5 20
9 Suomi Harri Rovanperä 12 4 3 10 7
10 Norja Petter Solberg 5 Kesk. 6 Kesk. 4 Kesk. Kesk. 9 Kesk. Kesk. 6
11 Ruotsi Kenneth Eriksson 13 Kesk. 23 8 Kesk. 5 15 Kesk. 45 4 Kesk. 5
12 Ranska Didier Auriol Kesk. 10 3 10 13 Kesk. Kesk. Kesk. 11 Kesk. 8 17 8 9 4
Japani Toshi Arai 6 16 4 Kesk. 9 13 Kesk. 4
Suomi Toni Gardemeister 4 Kesk. Kesk. 9 Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. Kesk. 11 Kesk. 6 12 4
Belgia Freddy Loix 6 8 Kesk. 6 8 5 Kesk. Kesk. Kesk. 8 Kesk. 8 Kesk. Kesk. 4
16 Ruotsi Thomas Rådström 4 Kesk. 3
17 Belgia Bruno Thiry 5 2
Saksa Armin Schwarz 7 7 8 11 5 Kesk. 12 13 2
Suomi Sebastian Lindholm 5 2
Suomi Tapio Laukkanen Kesk. 5 Kesk. 2
21 Saudi-Arabia Abdullah Bakhashab 27 Kesk. 15 6 28 Kesk. 44 1
Uusi-Seelanti Possum Bourne 6 7 1
Viro Markko Märtin 9 7 10 Kesk. 10 6 Kesk. Kesk. 7 1
Italia Piero Liatti 6 Kesk. 1
Sija Kuljettaja MON
Monaco
SWE
Ruotsi
KEN
Kenia
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
GRC
Kreikka
NZL
Uusi-Seelanti
FIN
Suomi
CYP
Kypros
FRA
Ranska
ITA
Italia
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
Pisteet

Valmistajien mestaruussarja

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Valmistajien pisteet
Sija Talli Kilpailu Yhteis-
pisteet
MON
Monaco
SWE
Ruotsi
KEN
Kenia
POR
Portugali
ESP
Espanja
ARG
Argentiina
GRC
Kreikka
NZL
Uusi-Seelanti
FIN
Suomi
CYP
Kypros
FRA
Ranska
ITA
Italia
AUS
Australia
GBR
Iso-Britannia
1 Ranska Peugeot 0 11 0 9 3 6 2 10 13 4 16 16 14 7 111
2 Yhdysvallat Ford 6 4 3 4 14 0 16 10 6 16 4 5 0 3 91
3 Japani Subaru 4 5 16 10 6 13 4 0 2 4 5 1 6 12 88
4 Japani Mitsubishi 12 6 0 2 3 6 0 0 4 2 0 4 0 4 43
5 Espanja SEAT 3 0 4 0 0 0 0 0 0 0 1 0 3 0 11
6 Etelä-Korea Hyundai 0 0 0 0 0 1 0 3 1 0 0 0 3 0 8
7 Tšekki Škoda 1 0 3 1 0 0 3 0 0 0 0 0 0 0 8

Rallit ja voittajat kaudella 2000

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tallit ja kuljettajat kaudella 2000

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Ruutulippu Moottoriurheilun vuosi 2000
  • Vauhdin Maailman vuosikerta 2000
  1. 2000 WRC Calendar juwra.com. Viitattu 2.5.2023. (englanniksi)
  2. Season 2000 juwra.com