SEAT

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SEAT, S.A.
Perustettu 9. toukokuuta 1950
Kotipaikka Martorell, Espanja
Toimiala autoteollisuus
Tuotteet henkilöautot
Emoyhtiö Volkswagen Group
Tytäryhtiöt SEAT Sport
Kotisivu www.seat.fi

SEAT (esp. Sociedad Española de Automóviles de Turismo, vapaasti käännettynä espanjalainen henkilöautoja valmistava yritys) on espanjalainen autonvalmistaja ja osa Volkswagen-konsernia. Yhtiön kotipaikka sijaitsee Espanjan Martorellissa (Barcelona), jossa valmistetaan vuosittain lähes 500 000 autoa[1]. Autojen tekniikka on samaa Volkswagen-konsernin muiden merkkien eli Audin, Volkswagenin ja Škodan kanssa. Konsernin eri merkkien välisessä markkinointistrategiassa SEAT edustaa urheilullisuutta yhdessä Audin ja Lamborghinin kanssa niin sanotussa ”Audi Brand Groupissa”.[2] Vuonna 2015 SEATin eniten valmistettu malli oli SEAT Leon ja suurin markkina-alue oli Saksa.[3]

SEATin perusti 9. toukokuuta 1950 valtio-omisteinen holding-yhtiö, Instituto Nacional de Industria. Vuonna 1953 SEAT aloitti Fiat-mallien lisenssivalmistuksen ja jatkoi Fiatin eri mallien lisenssivalmistusta lähes kolmen ensimmäisen vuosikymmenen ajan. Erityisen tärkeä malli tehtaalle oli pieni SEAT 600 -malli, jonka avulla Espanja autoistui. SEATilla oli myös oma tuotekehitysosasto, jonka ansiosta syntyi esimerkiksi neliovinen SEAT 800 -malli, jonka pohjana oli jatkettu 600-malli ja jota emomerkki Fiatilla ei ollut. Fiat vetäytyi eroon toiminnasta vuonna 1980, ja kaksi vuotta myöhemmin aloitettiin yhteistyö Volkswagenin kanssa. Nykyisin SEAT on kokonaan Volkswagenin omistuksessa.

Nykyiset automallit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
SEAT León
  • SEAT Alhambra, seitsemänpaikkainen tila-auto.
  • SEAT Arona, Ibizaan perustuva pieni crossover.
  • SEAT Ateca, merkin ensimmäinen crossover, joka perustuu Volkswagen Tiguaniin.
  • SEAT Ibiza, SEATin tärkein malli, jota on valmistettu erilaisina versioina jo vuodesta 1984 lähtien. Uusi Ibiza-malli oli Volkswagen-ryhmän uuden alustan ensimmäinen käyttäjä. SEAT Ibizasta on myös kehitetty urheiluversiot FR, Cupra ja Cupra TDI.
  • SEAT León, viisiovinen ja urheilullinen keskiluokan perheauto. Mallista on myös erityisversiot FR ja Cupra, joka on SEATin toiseksi suorituskykyisin malli. Cupra-mallit on viimeistelty käsityönä.
  • SEAT Mii, kolmi- tai viisiovisena saatava erittäin pieni auto, joka sijoittuu kooltaan Ibizan alapuolelle. Miin sisarmallit ovat Volkswagen Up ja Škoda Citigo.
  • SEAT Tarraco, suurikokoinen crossover.

Vanhoja automalleja, joita ei enää valmisteta

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
SEAT 600

  1. Annual Report 2015 – Technology SEAT. Viitattu 4.7.2016. (englanniksi)
  2. Audi Brand Group 2007. Volkswagen Group. Viitattu 28.01.2011. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. Volkswagen AG Annual Report 2015 (PDF) Volkswagen AG. Arkistoitu 14.8.2016. Viitattu 12.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]