Malcolm Wilson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Malcolm Wilson
Malcolm Wilson vuonna 1999
Malcolm Wilson vuonna 1999
Henkilötiedot
Syntynyt17. helmikuuta 1956 (ikä 68)
Kansalaisuus  Yhdistynyt kuningaskunta
WRC-ura
Aktiivivuodet 19771995
Kartanlukija(t) Yhdistynyt kuningaskunta Bryan Thomas
Yhdistynyt kuningaskunta Nicky Grist
Yhdistynyt kuningaskunta Ian Grindrod
Yhdistynyt kuningaskunta Nigel Harris
Yhdistynyt kuningaskunta Terry Harryman
Entiset tallit Ford
Audi
Austin Rover
Vauxhall
Kilpailuja 42
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 0
Palkintosijoja 2
Erikoiskoevoittoja 29
MM-pisteitä 59
Ensimmäinen kilpailu RAC-ralli 1977
Viimeinen kilpailu RAC-ralli 1995

Malcolm Irving Wilson (s. 17. helmikuuta 1956) on englantilainen entinen ralliautoilija ja nykyisin M-Sportin omistaja ja tallipäällikkö.

Wilson voitti Britannian rallimestaruuden kaksi kertaa 1970-luvulla. Lopullinen läpimurto MM-tasolle kuljettajana jäi kuitenkin tekemättä, mutta sen Wilson teki tallipäällikkönä. Wilsonin johtama talli toimi Fordin tehdastallina MM-sarjassa vuosina 1997–2012.

Malcolm Wilsonin poika Matthew Wilson on myös ajanut rallia MM-tasolla.

Ura tallipäällikkönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wilsonin ura tallipäällikkönä alkoi kaudella 1997, kun hän otti vastuulleen Fordin rallitoiminnan pyörittämisen. Fordin toiminta siirtyi tuolloin Wilsonin johtaman M-Sportin alaisuuteen ja tallin kuljettajina toimivat kaksinkertainen maailmanmestari Carlos Sainz ja Armin Schwarz. Kausi 1997 alkoi takkuisesti, ja Argentiinan ralliin Wilson hälytti Juha Kankkusen korvaamaan Schwarzin. Sainzin ja Kankkusen yhteistyö toimi hyvin; Sainz voitti Akropolis-rallin, ja Kankkunen varmisti kakkossijallaan Fordin kaksoisvoiton. Kankkunen päästi Sainzin tallimääräyksellä ohitseen, sillä tavoite oli ajattaa Sainz maailmanmestariksi kolmannen kerran. Akropoliksen voiton Wilson nosti vielä hienommaksi kokemukseksi kuin omat voittonsa kuljettajana. Sainz ei voittanut kuitenkaan mestaruutta eikä Ford valmistajien mestaruutta, vaikka kauden loppupuolen kisoista Sainz-Kankkunen kaksikko keräsi eniten pisteitä. Mestaruus menetettiin surkean alkukauden takia.

Kausilla 1998–1999 Wilson ajatti Kankkusta, Bruno Thiryä, Colin McRaeta ja Thomas Rådströmiä. Kausina 2000–2002 Wilsonilla oli käytössään voimakaksikko McRae-Sainz, kun espanjalainen liittyi jälleen Fordin vahvuuteen kaudelle 2000. Edes tämä kaksikko ei saanut ajettua uudella Ford Focus WRC -autolla mestaruuksia tallille, vaikka osakilpailuja voittivatkin ja toivat himmeämpiä mitaleja. Erityisen lähellä merkkimestaruus oli kausina 2000 ja 2001, mutta päätöskisassa Peugeot veti pidemmän korren.

Wilsonin oli odotettava valmistajien titteliä aina vuoteen 2006, jolloin mestaruus varmistui. Mestaruuden tallille toi suomalaiskaksikko Marcus Grönholm ja Mikko Hirvonen. Kauden 2012 jälkeen Wilsonin M-Sport on tehdastallin aseman sijaan ajattanut Ford Fiesta RS WRC -autoja yksityistallina tehtaan osittaisella tuella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]