MM-rallikausi 1995

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
MM-rallikausi 1995
Järjestyksessä oleva kausi 23.
Kuljettajien mestari Iso-Britannia Colin McRae
Valmistajien mestari Japani Subaru
← MM-rallikausi 1994 MM-rallikausi 1996 →

MM-rallikausi 1995 oli järjestyksessään 23. MM-rallikausi. Kuljettajien mestaruuden voitti Colin McRae, josta tuli ensimmäinen brittiläinen ralliautoilun maailmanmestaruuden voittanut kuljettaja.[1][2] Valmistajien mestaruuden voitti ensimmäisen kerran Subaru.

Kausi 1995 oli nykyisiin kausiin verrattuna lyhyt, mutta kilpailu mestaruudesta säilyi tiiviinä aina kauden viimeiseen kisaan asti. Kauden suurimpana yllätyksenä voidaan pitää Toyota-tallin kiinnijäämistä laittoman turbon käytöstä Katalonian rallissa. Tämä johti tallin ja sen kuljettajien, muun muassa kauden ennakkosuosikkien Juha Kankkusen ja Didier Auriolin saavuttamien pisteiden menetykseen, ja latisti samalla MM-taiston Subarulla ajaneiden Carlos Sainzin ja Colin McRaen välille.

Muista tehdastalleista Mitsubishi ajatti Kenneth Erikssonia sekä Tommi Mäkistä, ja Fordilla ajoivat François Delecour ja Bruno Thiry.

Kilpailut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Monacon lippu Monte Carlon ralli

Kausi avattiin perinteisesti Monte Carlossa. Voittoon ajoi Subarullaan Carlos Sainz. Tuohon aikaan ajettiin öiseen aikaan Torinon vuorilla ja Sainz menetti hetkeksi ajovalonsa Subarustaan sähkövian takia. Valot palautuivat ja Sainz jatkoi maaliin asti varmistaen voiton vaikeissa olosuhteissa. Toiseksi ajoi Merialpit hyvin tunteva François Delecour. Kolmanneksi ajoi Juha Kankkunen Toyotan uudella Celicalla.

 • Ruotsin lippu Ruotsin ralli

Ruotsissa tapahtumia hallitsivat Mitsubishin kuljettajat. Talli antoi johdossa olleelle Tommi Mäkiselle määräyksen lopettaa ajaminen voitosta ja antaa Kenneth Erikssonin voittaa kotikisansa. Tommi laski Erikssonin voittoon vasta viimeisillä erikoiskokeilla, pysähtyen kuvaajien eteen. Kolmanneksi ajoi Thomas Rådström Subarun McRae ja Sainz keskeyttivät teknisiin vikoihin.

 • Portugalin lippu Portugalin ralli

Portugalissa Sainz ja Kankkunen kävivät tiukan kisan voitosta, joka päättyi Sainzin voittoon. Taistelu oli jatkunut koko rallin ja päätöspäivän vesisateessa Sainz sai Pirellin renkaista paremman pidon kuin Kankkunen Michelineistään. Sainzin voitto oli vaarassa viimeisellä erikoiskokeella, sillä espanjalainen ajoi käytännössä ilman jarruja viimeisen erikoiskokeen. Colin McRae nousi kolmanneksi, kun Didier Auriol kaatoi Toyotansa katon kautta ympäri. François Delecour joutui keskeyttämään ulosajoon.

 • Ranskan lippu Korsikan ralli

Aluksi näyti siltä, että Ford ottaisi kaksoisvoiton, sillä Bruno Thiry ja François Delecour karkasivat muilta. Toyotan Didier Auriol otti kuitenkin voiton, kun Thiryn auto hajosi, ja Delecour jäi taakse. Andrea Aghini oli kolmas. Auriolin voitto oli historiallinen, sillä se oli ranskalaisen kuudes voitto Korsikan saarella ja näin Auriol nousi kuljettajaksi, joka on voittanut eniten Korsikan ralleja. Sainz oli neljäs ennen McRaeta ja johti MM-sarjaa tässä vaiheessa.

 • Uuden-Seelannin lippu Uuden-Seelannin ralli

Sainz kaatui maastopyöräillessään ja joutui solisluuleikkaukseen, jääden näin ollen pois Uuden-Seelannin rallista. Voittoon ajoi Colin McRae ennen Auriolia ja Kankkusta. Hyvät pisteet Toyotalle varmisti Armin Schwarz neljännellä sijallaan. Fordit eivät Uudessa-Seelannissa onnistuneet ja talli alkoi lopullisesti menettää mahdollisuutensa MM-taistossa.

 • Australian lippu Australian ralli

Australiassa voiton ajoi Kenneth Eriksson ennen McRaeta, Kankkunen oli kolmas. Sainz palasi takaisin taistoon, mutta kolhi Subarunsa aidan tolppaan ja joutui keskeyttämään jäähdyttäjän kärsittyä liikaa vaurioita. MM-sarja kiristyi entisestään, taistelu näytti ratkeavan Kankkusen, McRaen, Sainzin ja Auriolin välillä.

 • Espanjan lippu Katalonian ralli

Kataloniassa Kankkunen ja Sainz taistelivat tiukasti voitosta. Taisto päättyi Kankkusen ulosajoon ja Subaru ilmoitti johdossa olleelle Sainzille ja toisena olleelle McRaelle, että enää ei kilpailtaisi, vaan Sainz saisi voittaa. Sainz ja McRae kilpailivat silti keskenään aina toisen päivän loppuun. McRae ajoi täysillä vielä viimeisen päivän määräyksestä harmistuneena ja otti vasta ennen maalia aikasakon, jolla Sainz nousi voittajaksi. Subarun Piero Liatti oli kolmas. Kisan jälkeen Sainz kertoi, että ei halunnut vaarantaa tallin kolmoisvoittoa taistelemalla McRaen kanssa. Kisan jälkeen tuli tieto, että Toyota oli käyttänyt laitonta turboa ja näin kaikki Toyotan saalistamat pisteet mitätöitiin ja tallille lyötiin kilpailukielto. Sainz ja McRae lähtivät näin tasapisteissä kauden päättävään RAC-ralliin ratkaisemaan mestaruutta.

 • Yhdistyneen kuningaskunnan lippu RAC-ralli

Sainz johti kisaa alussa, mutta rikkoi jäähdytintään vesihaudan ylityksessä. Toisena päivänä McRae menetti aikaa koettuaan rengasrikon, mutta siitä eteenpäin skotti ajoi kuin hurmiossa ja ohitti Sainzin ennen viimeistä päivää. Sainz ei pystynyt vastaamaan ja näin McRae otti tittelin kaikkien aikojen nuorimpana kuljettajana. Sainz oli toinen ja Subarun Richard Burns kolmas.

Lopputulokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuljettajien MM-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1. Colin McRae 90 p Yhdistyneen kuningaskunnan lippu
 • 2. Carlos Sainz 85 p Espanjan lippu
 • 3. Kenneth Eriksson 51 p Ruotsin lippu
 • 4. François Delecour 46 p Ranskan lippu
 • 5. Tommi Mäkinen 38 p Suomen lippu
 • 6. Bruno Thiry 34 p Belgian lippu
 • 7. Piero Liatti p Italian lippu
 • 8. Richard Burns 16 p Yhdistyneen kuningaskunnan lippu

Hylätyt: Juha Kankkunen 62 p (3.), Didier Auriol 51 p (4.) ja Armin Schwarz 3 p (7.)

Valmistajien MM-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • 1. Subaru 350 p
 • 2. Mitsubishi 307 p
 • 3. Ford 260 p

Hylätyt: Toyota 86 p (3.)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Tässä ovat kaikki rallin maailmanmestarit Ralli - Uutiset. 3.10.2010. MTV Sport. Viitattu 29.7.2018.
 2. 1995: McRae wins world rally title WRC News. 25.10.1995. Autosport.com. Viitattu 29.7.2018. (englanniksi)