Toyota Corolla WRC

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Toyota Corolla WRC
Toyota Corolla WRC vuonna 2000.
Toyota Corolla WRC vuonna 2000.
Yleiset tiedot
Luokka World Rally Car
Talli Toyota Team Europe (TTE)
Valmistaja Toyota
Teknisiä tietoja
Moottori 3S-GTE 223kW (299hp)
Voimansiirto 6 vaihteinen sekventiaalinen suorakytkentä.
Kilpailuhistoria
Debyytti Jyväskylä 1997
Voittoja 4
Valmistajien maailmanmestaruuksia 1

Toyota Corolla WRC on japanilaisen autonvalmistaja Toyotan Corolla-automalliin perustuva WRC-ralliauto, jota valmistettiin vuosina 1997–1999.

Corolla WRC MM-tasolla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Corolla WRC esiteltiin vuonna 1997 ja debyyttikisa oli Neste Rally Finland samana vuonna. Kuljettajina toimivat Didier Auriol ja Marcus Grönholm. Auriol toi Corolla WRC:n ensimmäisen palkintopallipaikan Australian rallissa.

Kaudeksi 1998 Toyota hankki tiimiinsä Auriolin tallikaveriksi Carlos Sainzin. Sainz ajoi Corolla WRC:n ensimmäisen voiton ensimmäisessä kisassaan Corollalla, Monte Carlo -rallissa. Sainz ajoi tasaisia kärkisijoituksia koko alkukauden ja Auriol voitti Kataloniassa. Corolla WRC edusti tuolloin edistyneintä ja parasta tekniikkaa mitä sarjassa oli. Toyotan otettua kaksoisvoiton Uudessa-Seelannissa Sainzin johdolla, alkoi näyttää siltä, että Toyota ja Sainz olisivat MM-sarjan suosikkeja. Tilanne tasoittui kauden loppua kohti, ja kaikki jäi lopulta viimeisen kisan varaan.

Kauden päätösrallissa Englannissa maailmamnmestaruudesta Tommi Mäkisen kanssa taistellut Sainz ajoi turvallisesti neljäntenä, sijalla jolla mestaruus varmistuisi. Sainzin auton moottori kuitenkin hajosi noin 500 metriä ennen viimeisen erikoiskokeen maalia ja sekä kuljettajien- että autonvalmistajien mestaruus haihtui savuna ilmaan vaihtuen hopeaksi, sillä myös Auriol oli keskeyttänyt edellisenä päivänä kytkinvikaan.

Vuonna 1999 Toyota alkoi jo suunnitella siirtymistä F1-sarjaan ja auton kehitys kärsi. Auriol otti Toyotan ainoan voiton Kiinan rallissa. Sainz ja Auriol kuitenkin taistelivat tiiviisti mestaruudesta ja Sainzin kakkossija Australiassa varmisti Toyotalle merkkimestaruuden.

Kauden 1999 jälkeen Toyota Corolla WRC on ollut monien yksityistallien kilpailukalustona niin kansallisissa ralleissa kuin myös MM-sarjassa.

MM-rallivoitot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Monaco Monte Carlo -ralli 1998 - Espanja Carlos Sainz / Luis Moya
  2. Espanja Katalonian ralli 1998 - Ranska Didier Auriol / Denis Giraudet
  3. Uusi-Seelanti Uuden-Seelannin ralli 1998 - Espanja Sainz / Moya
  4. Kiina Kiinan ralli 1999 - Ranska Auriol / Giraudet
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.