Gianluigi Galli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Gianluigi Galli
Gigi Galli vuonna 2006
Gigi Galli vuonna 2006
Henkilötiedot
Kansalaisuus  Italia
WRC-ura
Aktiivivuodet 1998-2008
Entiset tallit Bozian, Mitsubishi, Stobart
Kilpailuja 66
Voittoja 0
Erikoiskoevoittoja 23
MM-pisteitä 56
Ensimmäinen kilpailu San Remon ralli 1998
Viimeinen kilpailu Saksan ralli 2008
Aiheesta muualla
www.gigigalli.com

Gianluigi "Gigi" Galli (s. 13. tammikuuta 1973) on italialainen entinen ralliautoilija.

Ura rallin MM-sarjassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitsubishi (2004–2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galli vakuutti taidoillaan muun muassa N-ryhmän MM-sarjassa ja sai vuonna 2004 virallisen tallipaikan WRC Mitsubishin ohjaimista joihinkin kisoihin. Hyvien otteiden ansiosta Galli sai jatkaa Mitsubishin tehdastallissa koko kauden 2005, ja väläytteli nopeuttaan muun muassa Ruotsissa ja Turkissa, missä Galli jopa johti hetken kilpailua. Useissa kisoissa Galli oli myös nopeampi kuin kokenut tallikaverinsa Harri Rovanperä.

Suomen rallissa Gallista tuli kuuluisa, hänen ajettua Ouninpohjan kuuluisalle "keltaisen talon hyppyrille" peräti 171 km/h. Se on hyppyrin edelleen voimassa oleva nopeusennätys. Itse hyppy kantoi 55 metriä. Samalla Galli sai lempinimen "Hullu-Galli" jota myös hänen italialaiset fanit käyttävät.

Mitsubishin vetäydyttyä ennen kauden 2006 alkua, joutui Galli työttömäksi ja eteen tuli ajopaikan hankkiminen sponsorirahoilla.

Yksityistallien kuljettajana (2006–2007)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galli ajoi yksityistallin Mitsubishillä Ruotsissa neljänneksi ja vaihtoi Peugeot'n talliin, jota sponsoroi italialainen Pirelli-rengasmerkki. Peugeot 307 WRC:llä Galli ajoi uransa ensimmäisen palkintokorokepaikan Argentiinan rallissa 2006. Vuoden 2006 Neste Rallissa Galli ajoi Peugeot 307 WRC:llä viidenneksi. Suomen MM-rallin jälkeen Galli ei enää ajanut kaudella 2006 osakilpailuja.

Galli teki sopimuksen Pirellin sponsoroiman italialaisen yksityistallin kanssa ja hänen tarkoituksenaan oli ajaa kahdeksan MM-rallia Citroën Xsara WRC autolla. Galli aloitti kautensa Ruotsin rallissa ja oli mukana kärkitaistossa, kunnes ajoi ulos ensimmäisen päivän puolivälissä ja menetti neljä minuuttia jääden pisteittä. Norjassa Galli otti pisteitä ajamalla kuudenneksi. Galli ajoi pisteille myös Portugalissa, mutta ilmoitti muutama viikko kisan jälkeen vetäytyvänsä kauden 2007 sarjasta rahoitusvaikeuksien vuoksi.

Stobart (2008)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari-Matti Latvalan siirtyessä Marcus Grönholmin paikalle Fordin tehdastalliin, nousi Galli Latvalan paikalle Stobart -tallin kuljettajaksi. Gallin sopimus kattoi kaikki kauden 15 osakilpailua. Monte Carlossa hän ajoi pisteille, sijoittuen kuudenneksi. Ruotsin MM-rallissa Gigi ajoi kolmanneksi saavuttaen näin uransa toisen palkintokorokepaikan.

Saksan MM-rallissa Galli ajoi rajusti ulos, seurauksenaan murtunut lonkka ja kauden loppu. Onnettomuuden jälkeen Galli ei ole tehnyt paluuta MM-sarjaan.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galli on 171 cm pitkä ja painaa 70 kg. Nuorempana hän harrasti muun muassa laskettelua ja pyöräilyä.

Gallin kartanlukijoina ovat toimineen muun muassa Guido D´Amore ja viimeksi Giovanni Bernacchini.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]