N-ryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
N-ryhmän Subaru Impreza STi

N-ryhmä eli tuotantoautoluokka on FIA:n luokitus autoille, joita on valmistettu 12 kuukauden aikana vähintään 2 500 kappaletta. Aikaisemmassa numeroluokituksessa N:ää vastasi ryhmä 1. N-ryhmän autot ovat lähempänä normaaleja tuotantoautoja kuin vapaammin viritetyt A-ryhmän autot.

N-ryhmän autoilla on kilpailtu rata-autoilussa ja rallissa, mutta sen suurin suosio on ollut rallisarjoissa.

N-ryhmän autot ovat kehittyneet kilpa-automaisempaan suuntaanselvennä, ja näissäkin autoissa muun muassa takaistuimet ja -turvavyöt sekä verhoilut ja usein myös ääntä vaimentava materiaali poistetaan. Lisäksi autoon asennetaan turvakehikko ja sekä kuljettajan että matkustajan istuimet ja turvavyöt vaihdetaan kilpakäyttöön soveltuviin. Useasti myös ohjauspyörä vaihdetaan, kojetaulu ja keskikonsoli sen sijaan säilytetään alkuperäisinä.

Suomessa N-ryhmän autoilla kilpaillaan rallissa tavallisimmin kahdessa sarjassa: isossa ja pienessä N-ryhmässä. Isossa N-ryhmässä ajetaan nelivetoisilla ahdetuilla ja pienessä N-ryhmässä kaksivetoisilla ahtamattomilla autoilla. Iso N-ryhmä on vuosia ollut Mitsubishin eri evoluutioversioiden hallitsema ja pientä N-ryhmää taas on hallinnut Honda.

Rally3-autot ovat suunnattu korvaamaan N-ryhmä rallin Euroopan-mestaruussarjassa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ida Wood: Subarus and Mitsubishis to be phased out of own ERC class dirtfish.com. 17. joulukuuta 2020. Viitattu 10.10.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä moottoriurheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.