F-ryhmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

F-ryhmä on Suomessa ajettava ralliluokka kaksivetoisille ja ilman turboa toimiville autoille, joiden kansainvälinen luokitus on päättynyt. F-ryhmään tulee jatkuvasti uutta kalustoa, kun auton kansainvälinen luokitus on voimassa seitsemän vuotta sen valmistuksen päättymisestä.

F-Cup[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-ryhmä on suosittu luokka, sillä Suomessa on paljon kaksivetoista kilpailukalustoa, jolta on kansainvälinen luokitus vanhentunut, ja F-ryhmälle oli tarvetta. Ensimmäistä kertaa Suomessa ajettiin F-ryhmän autoilla kilpaa vuonna 1990. Seuraavana vuonna perustivat Heikki Poranen ja Pentti Tarkkala F-ryhmälle oman rallisarjan, F-Cupin. Ensimmäisen F-Cupin osakilpailun järjestäjä oli Hyrylän Ua.

F-Cupin pisteistä kilpaillaan yleisen ja juniorien sarjoissa sekä kahdessa kuutiotilavuusluokassa: yli- ja alle 1 600-kuutioisissa. F-ryhmä onkin osanottajamäärällä mitattuna Suomen suosituin rallisarja, ja ajotyyli on usein hyvinkin näyttävää kaksivetoisilla, ja siksi rallit ovat myös yleisön suosiossa. Vuosittain järjestetään kuusi F-Cupin kisaa. F-Cupin rallit ovat "pimeitä", eli kilpailut ajetaan ilman nuotteja.

Neste-rallin yhteydessä on järjestetty perinteisesti F-ryhmän autoille Vetomies-kilpailu. Kisa ei kuulu F-Cupiin, ja sarjan kisoista poiketen käytössä ovat myös nuotit.

F-Cupin osakilpailut 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

F-cupin osakilpailut 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalusto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkujaan F-ryhmä perustettiin harrasteluokaksi, jossa kustannukset pyrittiin pitämään kohtuullisina. Sittemmin kustannukset ovat vähitellen nousseet, mutta se ei ole vaikuttanut kilpailijamäärään kielteisesti. Kalleimpien autojen hinnat F-ryhmässä ovat liki 100 000 euroa, mutta myös alle 10 000 euron hintaisella kalustolla voi hyvin kilpailla.

F-ryhmän alkuvuosina menestyivät parhaiten Ford Escort RS 2000:t sekä Toyota Starletit. Myöhempinä vuosina menestystä on saavutettu Opel Kadetteilla ja Toyota Corolla GT:illä. Viime vuosina myös yli 1 600-kuutioisten luokassa on pärjätty hyvin BMW M3 -mallilla. Muita, hieman harvinaisempia autoja ovat Honda Civic, Volvo 240 ja Mercedez-Benz 190.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]