Jari-Matti Latvala

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jari-Matti Latvala

Jari-Matti Latvala vuonna 2015.
Jari-Matti Latvala vuonna 2015.

Kansalaisuus Suomen lippu Suomi
WRC-ura
Aktiivivuodet 2002
Nykyinen talli Toyota Gazoo Racing
Entiset tallit Volkswagen, Stobart, Ford
Kilpailuja 187
Maailmanmestaruuksia 0
Voittoja 17
Palkintosijoja 61
Erikoiskoevoittoja 493
MM-pisteitä 1 477
Ensimmäinen kilpailu Walesin ralli 2002
Ensimmäinen voitto Ruotsin ralli 2008
Viimeisin voitto Ruotsin ralli 2017
Sijoitus kaudella 2017 4. (136 p.)

Jari-Matti Latvala (s. 3. huhtikuuta 1985 Töysä)[1] on suomalainen ralliautoilija. Hän ajaa tällä hetkellä Toyotan tehdastallin riveissä rallin MM-sarjaa. Hän ajoi vielä kaudella 2016 Volkswagenilla. Talli ilmoitti kuitenkin marraskuussa 2016 vetäytyvänsä pois sarjasta kauden loputtua.[2]

Kaudeksi 2008 Latvala pääsi Fordin tehdastiimin kuljettajaksi, ja kaudella 2010 hän saavutti MM-hopeaa. Kaudella 2012 hän voitti rallin MM-historian ensimmäisen aika-ajon, ja seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi Fordilta Volkswagenille Sébastien Ogierin tallikaveriksi.

Latvalan kartanlukija on Miikka Anttila. Latvala tunnetaan myös aggressiivisesta ajotyylistään, ja häntä onkin verrattu edesmenneeseen ralliautoilijaan Colin McRaeen.lähde?

Latvalan isä Jari Latvala on entinen ralliautoilija, joka voitti urallaan muun muassa rallin Suomen mestaruuden.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uran alku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala aloitti ralliharjoittelun isänsä hankkimalla lokariautolla nelivuotiaana kotipihallaan. Ensimmäisen kilpailunsa hän ajoi karting-autolla seitsemänvuotiaana 20. syyskuuta 1992 Vaasassa.

Koska hänen isänsä ajoi rallia, Latvalalla oli oikeastaan aina käytettävissään oikea ralliauto. Latvalan harjoitusautot paranivat sitä mukaa kun kokemusta ja ikää tuli. 16-vuotiaana 5. toukokuuta 2001 hän pääsi ensi kertaa osallistumaan rallisprintin nuorten sarjassa. Seuraavana vuonna Latvala suoritti Englannissa kansallisen lisenssin ja pääsi osallistumaan maan kansalliseen rallisarjaan.

Nousu rallin MM-sarjaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari-Matti Latvalasta tuli 14. marraskuuta 2002 nuorin suomalainen MM-ralliin osallistunut kuljettaja, hänen osallistuessaan RAC-ralliin. Hän ajoi kilpailun yleisen luokan 17. tilalle Mitsubishi Lancerin ratissa, kartturinaan Carl Williamson.

Latvala sai parhaan mahdollisen ensikosketuksen WRC-autoon vuoden 2003 alussa osallistumalla isänsä omistamalla Toyota Corolla WRC:llä Eestin Talviralliin voittaen rallin liki kahden minuutin erolla. Hän osallistui kauden aikana neljään MM-ralliin M-Sportin Ford Focus -WRC-autolla tullen kaikissa niissä maaliin.

Kaudella 2004 Latvala ajoi Junioreiden MM-sarjaa. Vuoden 2005 hän kiersi MM-sarjaa yksityistallien autoilla sekä N-ryhmän autoilla. Vuodeksi 2006 Latvala sai käyttöönsä N-ryhmän Tommi Mäkinen Racing -tallin valmistaman Subarun, mutta osallistui ralleihin myös WRC-autoilla, muun muassa Corolla WRC:llä: Tunturirallissa kaksi pohja-aikaa flunssassa ja keskeytys ulosajon vuoksi. Suomen MM-rallissa Corolla WRC:llä hyviä aikoja kymmenen parhaan joukossa, kunnes rengasvaurion ja siitä seuranneen rengaspalon seurauksena toiveet pistesijoista täytyi unohtaa. Vuonna 2006 Latvala oli myös mukana Rallin SM-sarjassa Corolla WRC -autolla ja voitti silti hopeaa osallistumatta kaikkiin osakilpailuihin. Vuosina 2009 ja 2010 Latvala kilpaili myös Lahti Historic Rallyssa Ford Escort BDA:lla voittaen molemmat kisat.

Kausi 2007[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodeksi 2007 Latvala sai käyttöönsä Fordin kakkostiimin Stobartin Ford Focus WRC -auton. Japanin MM-ralli oli Latvalan uran 50. kilpailu. Hän ajoi kärkiaikoja ja oli jopa kilpailun johdossa, mutta tekniset ongelmat ja ajovirhe pudottivat hänet pisteiltä.

Walesin rallissa Latvala taisteli jälleen kärkisijoista, kunnes ongelmien myötä putosi kauas kärjestä. Tuossa kilpailussa hän kuitenkin saavutti 10 pohja-aikaa ja nousi kokonaiskilpailussa sijalle 10. Kauden aikana MM-pisteitä mies keräsi 30, sijoittuen näin MM-sarjassa 8:nneksi.

Kausi 2007 huipentui MM-sarjan ulkopuolella Latvalan voitettua Toyota Corolla WRC -autolla PreAlpi Master Show -rallin 26 sekunnin erolla ennen toiseksi ajaneeseen Peugeot-kuljettaja Luca Rosettiin.

Kausi 2008[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fordin ykköstallin Marcus Grönholm lopetti uransa kauden 2007 loputtua. Pitkään spekuloitiin Latvalan nousevan Grönholmin tilalle ja näin lopulta kävikin; 16. joulukuuta Ford uutisoi tehneensä sopimuksen Latvalan kanssa. Hänet nostettiin näin Fordin ykköstiimiin Mikko Hirvosen tallikaveriksi kaudelle 2008[3].

Latvala otti ensimmäisen voittonsa heti toisessa kisassaan tehdastallin Fordilla Ruotsin rallissa 10. helmikuuta, tullen kaikkien aikojen nuorimmaksi rallin MM-sarjan osakilpailun voittajaksi ohi edesmenneen Henri Toivosen. Latvala oli voittaessaan vain 22 vuoden ja 313 päivän ikäinen.[4]

Loppukauden tulokset olivat ristiriitaisia. Latvala kykeni usein taistelemaan palkintopallisijoituksista, mutta virheet ja tekniset ongelmat pudottivat hänet usein kärkitaistelusta. Heikon asfalttimenestyksen johdosta talli päätti siirtää Latvalan Stobart-talliin Korsikan ja Katalonian ralleihin, ja hänen paikallaan tehdastallissa nuo rallit ajoi belgialainen François Duval.

Kausi 2009[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden 2009 alussa Latvala teki muutaman virheen ja kaudesta näytti tulevan vaikea. Latvala nappasi kuitenkin uransa toisen voiton Italian Sardinian MM-rallissa. Kesäkuun lopulla käydyssä Puolan MM-rallissa Latvala kuitenkin kolaroi toiselta sijalta viimeisellä reilun kahden kilometrin mittaisella yleisöerikoiskokeella seinään, kun talli odotti jo kaksoisvoittoa. Eroa takana tulleeseen Dani Sordoon oli ennen virhettä vajaa minuutti.[5] Pettynyt Latvala totesikin tämän olleen tallin historian suurin pettymys.

Keväällä Portugalin rallissa Latvala ajoi rajusti ulos ja auto putosi kaiteen yli rotkoon. Noin 150 metriä pyörittyään auto pysähtyi laakson pohjalle. Latvala ja kartanlukija Miikka Anttila eivät loukkaantuneet, vaikka osa turvakaarista pettikin rajuissa iskuissa. Kauden useat virheet saivat Latvalan ja Anttilan kehittämään nuottijärjestelmäänsä paremmaksi. Rakenne pysyi samana, mutta Anttila korosti vaikeita osuuksia äänenpainoaan ja äänen käskevyyttä muuttamalla.

Kausi 2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jari-Matti Latvala Suomen rallin shakedownissa 2010.

Vuonna 2010 Ford pudotti Latvalan kakkoskuskiksi. Kauden avausrallissa Ruotsissa Latvala ajoi kolmanneksi, ja Jordanian rallissa toiseksi. Uudessa-Seelannissa ja Suomessa hän voitti. Latvala löysi vihdoin tasaisuuden, joka häneltä oli ennen MM-sarjassa puuttunut. Molemmat voitot tulivat tiukan taistelun jälkeen, joka entisestään korosti parantuneen tasaisuuden roolia. Samaan aikaan tallitoveri Mikko Hirvonen taasen menetti otteensa tasaisuudesta ja sortui useisiin, osittain jopa outoihin virheisiin. Kauden päätteeksi Latvala tuli MM-pisteissä toiseksi Sébastien Loebin jälkeen, ajettuaan kaikissa paitsi yhdessä rallissa (Portugali, ulosajo) pistesijoille.

Kausi 2011[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala lähti kauteen 2011 samalta viivalta Mikko Hirvosen kanssa, ja monet uskoivat hänen pystyvän Sébastien Loebin valtakauden lopettajaksi. Hän kuitenkin putosi MM-taistelusta jo ennen kauden puoliväliä. Latvala voitti kauden päätöskilpailun Walesissa. Kaudeksi 2012 hänen tallikaverikseen siirtyi norjalainen Petter Solberg.

Volkswagen 2012–2016[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala siirtyi kauden 2012 jälkeen ajamaan rallin MM-sarjaan liittyneeseen Volkswageniin. Hän voitti Ranskan MM-rallin vuonna 2014 ja katkaisi pitkän suomalaisten voitottoman putken asfalttiralleissa.

Latvala voitti kauden 2016 Meksikon rallin 6. maaliskuuta ja oli näin kautta aikain ensimmäinen suomalainen joka on voittanut Meksikon rallin.[6]

Toyota 2017–[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tommi Mäkisen johtama Toyota-talli teki joulukuussa 2016 sopimuksen kaudesta 2017 Latvalan kanssa. Hänen autonsa on Toyota Yaris WRC.[7]

Latvala sijoittui kauden ensimmäisessä rallissa Monte Carlossa toiseksi Sébastien Ogierin jälkeen.[8] Hän voitti Ruotsin MM-rallin, jonka myötä hän johtaa rallin MM-sarjaa kahden kilpailun jälkeen. Suomen MM-rallissa Latvala joutui keskeyttämään auton ohjausyksikön ECU:n rikkouduttua.[9] Kauden viimeisessä rallissa Australiassa Latvala ajoi ulos viimeisellä erikoiskokeella ollessaan kisassa toisena. Hän oli kokonaispisteissä kauden 4. paras.[10]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Latvala kirjoitti ylioppilaaksi 4. kesäkuuta 2005 Kuortaneen urheilulukiosta jääkiekkolinjalta. Hän pelasi nuoruudessaan jääkiekkoa Alavuden Peli-Veikkojen juniorijoukkueissa. Hän asuu avoliitossa Maisa Torpan kanssa Pohjois-Helsingissä.[11] Latvalalla on myös kotipaikallaan Alavuden Tuurissa nimeään kantava moottoriurheilumuseo JM-Rally Parc Fermé.[12]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Jari-Matti Latvala.