François Duval

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
François Duval vuoden 2006 Turkin rallin aikana.

François Duval (s. 18. marraskuuta 1980) on belgialainen ralliautoilija. Hän nousi Fordin talliin koko kaudeksi 2003. Hän ajoi vakuuttavasti etenkin asfaltilla myös vuonna 2004 ja siirtyi kaudeksi 2005 Citroënille. Kauden alku oli kuitenkin katastrofi: Duval ajoi ulos lukuisia kertoja ja toi autonsa vain kerran pisteille. Turkin rallin alla Citroën ilmoitti hyllyttävänsä Duvalin ja tarjosi uransa jo kertaalleen lopettaneelle Carlos Sainzille sopimusta loppukaudeksi. Sainz ajoi vain Turkin ja Akropoliksen, ja Duval pääsi takaisin tiimiin loppuvuodeksi.

Duval ajoi kertaalleen ulos Korsikalla ja sai ankaraa palautetta tallipäälliköltään. Kauden päättäneen Australian kilpailun Duval onnistui voittamaan, mutta jäi ilman tallipaikkaa kaudeksi 2006. Vuonna 2006 hän ajoi muutamia kisoja yksityis-Škodalla ja oli paikoitellen yllättävän nopea. Esimerkiksi Akropoliksessa hän taisteli neljännestä sijasta.

Kaudella 2007 Duval väläytti asfalttivauhtiaan ajamalla yksityisellä Xsara WRC:llä Saksan MM-rallissa toiseksi ja Katalonian rallissa Duval neljänneksi.

Kauden 2008 puolivälissä Duvalille avautui mahdollisuus päästä ajamaan Fordin kakkostiimissä loukkaantuneen Gigi Gallin tilalle. Hän ajoi hyvin, ja Jari-Matti Latvalan ailahtelevien esitysten ansiosta hän pääsi jopa ajamaan yhden kisan Fordin tehdastiimissä. Japanin rallissa hän ajoi ulos, ja hänen kartanlukijansa Patrick Pivato loukkaantui vaikeasti.

Uransa jo lopettanut Duval on muistellut katkeruudella Citroën-sopimustaan. Hän väitti keväällä 2011 RTBF-kanavan haastattelussa, että Citroën oli Saksan MM-rallissa vuonna 2005 pudottanut hänen autonsa tehoja huollossa, jotta tallin ykköskuski Sébastien Loeb nousisi kärkeen ohi kisaa johtaneen Duvalin. Duval syytti Citroënia ja Loebia uransa tuhoamisesta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Martin Holmes & Olli Koivusalo: Välit täysin poikki, s. 35. Vauhdin Maailma 9/2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.