Köhniö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Köhniö
Köhniönkadun omakotitaloja
Köhniönkadun omakotitaloja
Kaupunki Jyväskylä
Koordinaatit 62°14′24″N, 25°40′52″E
Postinumero 40630
Kartta
Köhniö
Tämä artikkeli kertoo asuinalueesta. Köhniö voi tarkoittaa myös Köhniönjärveä.

Köhniö on asuinalue Jyväskylän keskustaajaman länsilaidalla Kypärämäen kaupunginosassa[1]. Köhniön pääväylänä on Erämiehenkatu, jota yhdessä Keihäsmiehenkadun kanssa pidetään Köhniön ja varsinaisen Kypärämäen rajana. Muutenkin Köhniön kadunnimistössä on viitteitä eränkäyntiin, ainakin riistanpyydyksien mukaan nimensä saaneet Loukkukatu, Luttoskatu, Permikatu ja Ansapolku.

Köhniötä alettiin asuttaa jatkosodan jälkeen. Köhniön alue rakennettiin Rautpohjan tehtaan työntekijöitä varten. Tehdas tarvitsi sotakorvausten vuoksi kasvaneen tuotantonsa takia lisää työläisiä, mutta asuntopula haittasi työntekijöiden saamista. Yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa tehdas järjesti työntekijöille asuntolainoja, ja alueen rakentaminen alkoi 1948. Lainarahoitteisen rakentamisen vuoksi Köhniötä kutsuttiin pitkään "Velkamutkaksi"lähde?. Rakentamisessa käytettiin useiden erilaisten tyyppitalojen piirustuksia, joten Köhniö on rakennuskannaltaan melko monipuolinen ja vaihteleva.

1960-luvulla rakennettiin kerrostaloja Erämiehenkadun pohjoispuolelle, alueelle joka Jyväskylän kaupungin virallisessa pienaluejaossa on nimeltään Köhniönranta[1]. Myöhempinä vuosikymmeninä alueelle rakennettiin useita rivitaloja.

Köhniön omakotialue on määritelty Keski-Suomen maakuntakaavassa maakunnallisesti arvokkaaksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.[2] Köhniön länsilaidalla on Köhniönjärvi. Köhniön eteläpuolella, osittain järven rannalla kulkee Haapamäki–Jyväskylä-rata. Aiemmin radalla oli Köhniönjärven rautatieseisake. Järven ja länteen vievän valtatien väliin jäävää metsäaluetta kutsutaan nimellä Köhniöntaus.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Köhniönkatua
Vuonna 1949 valmistuneita omakotitaloja Köhniönkadulla
Vuonna 1966 valmistunut rivitalo Soidintiellä
Omakotitalo Loukkukadulla
Entinen Kypärämäen kirkko Loukkukadulla
Köhniönkatua vuonna 1949

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Jyväskylän karttapalvelu kartta.jkl.fi. Arkistoitu 22.11.2020. Viitattu 30.7.2017.
  2. Kypärämäen-Köhniön asukasyhdistys kyparamaki-kohnio.fi. Viitattu 30.7.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]