Jyskä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jyskä
66. kaupunginosa
Jyskän Kivelä, Sievisenmäki
Jyskän Kivelä, Sievisenmäki
Kaupunki Jyväskylä
Suuralue Vaajakoski-Jyskä
Väkiluku 4 262 (2020)
Postinumero(t) 40420

Jyskä on Jyväskylän 66. kaupunginosa.[1] Sen asukasluku oli 4 262 vuoden 2020 lopulla.[2] Alue sijaitsee Halssilan ja Vaajakosken kaupunginosien välissä noin viiden kilometrin päässä Jyväskylän keskustasta.[1] Vuoteen 2008 Jyskä oli osa Jyväskylän maalaiskuntaa.

Jyväskylä–Pieksämäki-rata kulkee Jyskän halki. Jyskässä sijaitsi aikaisemmin rautatieseisake, mutta se poistettiin käytöstä vuonna 1983. Jyskän halki kulkee myös Jyväskylä–Vaajakoski-moottoritie.

Jyskän osa-alueita ovat ainakin Asmalampi, Jyskänrinne, Kivelä ja Tammirinne. Väinölä on nykyisessä virallisessa kaupunginosajaossa oma kaupunginosa,[1] vaikka sitä saatetaan joskus pitää Jyskän osa-alueena. Väinölässä sijaitsivat aiemmin Valmetin Jyskän tehtaat.

Nykyään Jyskä muodostaa yhdessä Vaajakosken kanssa Jyväskylän kaupungin hallinnollisen suuralueen Vaajakoski-Jyskä. Virallisessa kaupunginosajaossa Jyskän ja Vaajakosken välinen raja menee suunnilleen Sulunperäntietä pitkin, kun taas pienaluejaossa raja kulkee hieman toisin jättäen Kotimäen alueen Jyskän puolelle.[1]

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jyskän keskustassa sijaitsee ostoskeskus, ”Jyskän ostari”. Samassa rakennuksessa ovat Jyskän nuorisotilat ja seurakunnan tilat. Aiemmin paikalla toimi myös kampaamo sekä neuvola, posti vuoteen 1997 saakka sekä vuoteen 2011 asti R-kioski. R-kioskin vieressä toiminut Siwa lopetti toimintansa vuonna 2017. Keväällä 2015 Jyskään avattiin Lidl.

Jyskässä sijaitsee myös Jyskän koulu, jossa on opetusta ensimmäisestä kuudenteen luokka-asteeseen.

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Jyväskylän karttapalvelu Jyväskylän kaupunki. Viitattu 30.7.2017.
  2. Jyväskylän väestö pienalueittain. Jyväskylän kaupunki. Viitattu 2.1.2022.