Kuninkaanlähde (Kankaanpää)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Kankaanpään kaupungissa sijaitsevasta lähteestä. Muista samaannimisistä paikoista katso Kuninkaanlähde.
Kuninkaanlähde elokuussa 2016.
Muistokivi lähteen luona.
Lähteen laskupuroa lokakuussa 2013.

Kuninkaanlähde on Kankaanpäässä Satakunnan maakunnassa sijaitseva lähde, virkistysalue ja matkailukeskus. Kuninkaanlähde sijaitsee Hämeenkankaalla noin kahdeksan kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Kuninkaanlähde sai nykyisen nimensä vuonna 1752 tapahtuneen Kuningas Aadolf Fredrikin vierailun jälkeen. Kuningas pysähtyi helteisenä päivänä 17. heinäkuuta seurueineen lähteelle syömään ja levähtämään. Vierailu oli sen aikaisessa Suomessa suuri tapaus, koska edellisestä kuningasvierailusta oli jo kulunut useita vuosikymmeniä. Paikalla on vierailusta kertova muistokivi. Kuninkaanlähde on ollut kuitenkin jo vuosisatoja aikaisemminkin merkittävä pysähdyspaikka eränkävijöille ja matkustavaisille.

Matkailutoiminta Kuninkaanlähteellä aloitettiin jo 1800-luvulla. Paikalla vieraili runsaasti sekä koti- että ulkomaisia vieraita. 1930-luvulla Kuninkaanlähteelle rakennettiin vieläkin toiminnassa oleva hotelli ja 1960-luvulla maauimala.

Vuonna 1989 SF-Caravan Satakunta rakensi paikalle leirintäalueen. Alueella on nykyään muun muassa ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettu sauna- ja huoltorakennus kioskeineen, uima-allas ja vesiliukumäki, pienoisgolfrata, tanssikatos sekä rantalentopallokenttä. Lisäksi alueelta lähtee useita ulkoilu- ratsastus- ja moottorikelkkareittejä.

Lähteen virtaama on noin 10 000 kuutiometriä vuorokaudessa ja se on yksi Suomen runsasvetisimmistä lähteistä.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]