Niinisalo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Niinisalo on kylä ja taajama Kankaanpäässä. Se sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta koilliseen ParkanoJyväskylä-tien suunnassa Pori–Haapamäki-radan varrella. Kylästä lähtevät myös seututiet Karviaan ja Jämijärven kautta Ikaalisiin. Kylän kaakkoispuolella on matalahko, Jämijärven kautta Kyrösjärveen laskeva Valkiajärvi. Kylässä toimii peruskoulun ala-aste, jossa ovat luokat 1−6. Siellä on myös vuonna 1965 valmistunut seurakuntatalo. Arkkitehti Thure Hellströmin suunnittelema Niinisalon rautatieasemarakennus on vuodelta 1933.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niinisalon kautta kulki aikoinaan historiallinen Hämeen ja Pohjanmaan välinen Kyrönkankaantie. Se oli keskiajalla Suomen pääteitä ja ainoa kesällä kuljettavissa ollut reitti Satakunnasta ja Hämeestä Pohjanmaalle.[1] Tie on pääosin nykyisinkin olemassa ja varuskunnan eteläpuolelta lähtien myös vapaasti kuljettavissa. Pari kilometriä varuskunnasta etelään Kuninkaanlähteen suuntaan sijaitsee tunnettu Viidentienristeys, josta erkanevat sivutiet Kankaanpään keskustaan, Taulunkylään ja Vihunkylään.

Niinisalon koulu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niinisalon kansakoulu aloitti toimintansa vuokratiloissa vuonna 1907, ja vuonna 1910 sille valmistui oma talo Jokivarteen. Suuren oppilasmäärän vuoksi perustettiin vuonna 1945 Niinisalon läntinen kansakoulu, joka sai oman talon vuonna 1950. Koulut yhdistettiin vuonna 1967, minkä jälkeen Jokivarren koulutalo myytiin Niinisalon maamiesseuralle. Nykyinen koulutalo valmistui vuonna 1966 alun perin keskikouluksi. Niinisalon koulupiiriin yhdistettiin lakkautetut Karhusaaren ja Korvaluoman koulut, edellinen vuonna 1969 ja jälkimmäinen 2000, minkä jälkeen Niinisalon koulu on ollut ainoa Kankaanpään koillisosassa sijaitseva koulu. Kankaanpäässä siirryttiin peruskoulujärjestelmään vuonna 1974, ja yläasteen koulun valmistuttua Kankaanpään keskustaan vuonna 1977 ala-asteen koulu siirtyi siltä vapautuneisiin tiloihin. Vanhoissa Niinisalon läntisen kansakoulun tiloissa aloittivat toimintansa Kankaanpään kaupunginmuseo ja Tykistömuseo.[2]

Niinisalon koulu joutui sisäilmaongelmien vuoksi siirtymään pois omista tiloistaan vuonna 2018.[3] Koulu muutti aluksi Niinisalon seurakuntataloon ja sieltä syksyllä 2021 kaupunginmuseon tiloihin.[4]

Varuskunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Niinisalon varuskunta
Niinisalon Lamellikasarmi 1930-luvulta.

Niinisalossa toimii Porin prikaatin Niinisalon toimipiste (ent. Tykistöprikaati) joukkoyksiköineen ja vuoden 2012 loppuun Koeampumalaitos. Satakunnan Sotilassoittokunta toimi vuoden 2013 loppuun asti. Varuskunta on Kankaanpään toiseksi suurin työnantaja kaupungin jälkeen. Niinisalossa ovat toimineet myös YK-Koulutuskeskus ja RUK. Niinisalossa sijaitsee myös Niinisalon rautatieasema.

Kaupunginmuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niinisalon kulttuurikohteisiin kuuluu Kankaanpään kaupunginmuseo, jonka yhteydessä ovat Räikkeen taidekokoelma ja Varuskuntaosasto. Kaupunginmuseo toimii entisessä kansakoulussa. Varuskantaosastolla on esillä mm. vuosina 1945–1947 toiminut Niinisalon internaatti eli sisäoppilaitos sotaveteraaneille, joilta koulu oli jäänyt kesken sodan vuoksi. Oppilaiden keski-ikä oli 25 vuotta ja vanhin oppilas oli 36-vuotias.

Vuodesta 1977 lähtien Niinisalon kansakoulurakennuksessa oli tykistöaselajin erikoismuseo, Tykistömuseo. Museo siirrettiin 1997 keskeisemmälle paikalle Hämeenlinnaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Halonen, Laila: Miesten internaatti : Valtion sisäoppilaitos Niinisalossa v. 1945–1947 ja Internaatin miehet. matrikkeli. Helsinki: Valtion sisäoppilaitoksen perinnetoimikunta, 1990. ISBN 952-90-2105-4.
  • Kuosa, Kalle: Niinisalon varuskunta. Kankaanpää: Satakunnan Tykistörykmentin perinneyhdistys, 1985. ISBN 951-99650-4-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. RKY  ι  Museovirasto www.rky.fi. Viitattu 24.6.2020.
  2. Niinisalon koulun historiaa Kankaanpään kaupunki.
  3. Söderlund, Pekka: Koululaiset evakkoon Niinisalosta – kiirettä ei vielä ole 17.6.2018. Satakunnan Kansa.
  4. Dyer, Kristiina: Niinisalon koulu siirtyi kirkosta museoon – ennusteiden mukaan koulussa on jatkossa noin 30 oppilasta vuosittain 29.9.2021. Kankaanpään Seutu.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Niinisalo.