Kankaanpään kaupunginmuseo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kankaanpään kaupunginmuseo

Kankaanpään kaupunginmuseo sijaitsee entisen kansakoulun tiloissa Niinisalossa. Kulttuurihistoriallisen osaston ohella museoon kuuluvat Sinikka ja Kauko Räikkeen taidekokoelma ja Niinisalo-osasto, joka kertoo varuskunnan historiasta.

Vuonna 1977 Kankaanpään kaupunki päätti sijoittaa museon Niinisalon läntisen kansakoulun tiloihin, jonne samana vuonna perustettiin myös valtakunnallinen tykistöaselajin erikoismuseo, Tykistömuseo. Tykistömuseo siirrettiin 1997 keskeisemmälle paikalle Hämeenlinnaan. Tykistömuseolta vapautuneisiin tiloihin perustettiin kaupunginmuseon varuskuntaosasto, jossa on esillä muun muassa vuosina 1945–1947 toiminut Niinisalon internaatti eli sisäoppilaitos sotaveteraaneille, joilta koulu oli jäänyt kesken sodan vuoksi. Oppilaiden keski-ikä oli 25 vuotta ja vanhin oppilas oli 36-vuotias.

Samaan aikaan Tykistömuseon poismuuton kanssa professori Kauko Räike ja taiteilija Sinikka Räike luovuttivat lähes koko hallussaan olleen tuotantonsa Kankaanpään kaupungille. Taidekokoelma päätettiin sijoittaa kaupunginmuseoon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]