Arvo Kananen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Albert ja Amalia Kanasen perhe Pasalassa 1920-luvulla. Lapset vasemmalta Arvo, Eelis, Viljo, Tyyne ja Toini.

Arvo Albert Kananen (30. kesäkuuta 1916 Viitasaari9. marraskuuta 2014 Viitasaari) oli suomalainen maanviljelijä, pankinjohtaja ja taidemesenaatti, koulutukseltaan agrologi.

Arvo Kananen syntyi Viitasaaren Pasalassa maanviljelijäperheeseen. Hän kävi kansakoulun ja kirjeopistossa keskikoulua. Sotien aikana hän palveli armeijassa, muun muassa puolustusministeriössä. Hän valmistui agronomiksi Mustialan maamiesopistosta vuonna 1946 ja toimi maanviljelijänä Viitasaarella ja Pihtiputaalla vuoteen 1958 asti. Sen jälkeen hän työskenteli parikymmentä vuotta pankinjohtajana Pihtiputaalla ja jäi eläkkeelle vuonna 1979.

Kananen harrasti itse maalaamista, ja hän halusi ryhtyä tukemaan ja edistämään kuvataidetta. Vuosina 1986–1987 hän rakennutti lapsuuskotinsa maisemiin Ateljeetalo Tuulensuun, johon liittyy veistospuisto. Taloa vuokrataan työskentelytilaksi taiteilijoille, ja he maksavat vuokransa näyttelytasoisina teoksina. Ateljeetalon taidekokoelmiin on näin karttunut runsaasti teoksia suomalaisilta ja ulkomaalaisilta tekijöiltä, ja Kananen hankki teoksia myös itse. Ateljeetalon toiminnan turvaamiseksi Kananen perusti vuonna 2000 säätiön. Hänen kuolemansa aikoihin taidekokoelma käsitti noin 300 teosta. — Vuonna 2016 vuokrausperiaate muuttui siten, että vuokra maksetaan rahana.[1]

Veistospuistossa on kuuden taiteilijan teoksia: Hannu Siren, Carolus Enckell, Veikko Hirvimäki, Martti Aiha, Pekka Jylhä, Radoslaw Gryta.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Simpanen, Marjo-Riitta: Filosofi ja taidemesenaatti. Viitasaaren Seutu, 27.11.2014, s. 7. ISSN 0356-1410.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nyman, Pirjo: Tuulensuussa vapaita viikkoja vielä tänäkin kesänä. Viitasaaren Seutu, 7.7.2016, s. 8. ISSN 0356-1410.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]