Agrologi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Agrologi on maatalous- ja luonnonvara-alaan liittyvä ammattinimike. Nykyisin agrologin tutkinnon voi suorittaa ammattikorkeakoulussa joko ammatikorkeakoulututkinnon tai ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tasoisena.[1] 1900-luvulla agrologeja valmistui maatalousopistoista, ja ammattikorkeakoulu-uudistuksen jälkeen tutkintoja erotetaan toisinaan liitteellä "Agrologi (AMK)".[2]

Opintojen sisältö ja työtehtävät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteisesti agrologit toimivat maaseutuelinkeinojen eri tehtävissä, kuten neuvonta-, suunnittelu-, johtamis-, koulutus-, projekti-, tuotekehitys- ja markkinointitehtävissä. Myös jo ennestään suuri agrologiyrittäjien (etenkin maatalousyrittäjien) joukko on kasvussa. Pankit olivat 1980-luvulle saakka hyvin merkittävä agrologeja työllistänyt sektori.

Nykyisissä ammattikorkeakouluopinnoissa voi keskittyä myös ympäristönsuojeluun, kouluttautuen sen alan ammattilaiseksi.

Agrologit ja AMK-agrologit ovat järjestäytyneet Agrologien liittoon, joka on kuitenkin etupäässä koulukuntajärjestö. Se kuuluu yhteistyöjäsenenä STTK:oon. Liitolla on noin 4 000 jäsentä. Heistä noin 2400 on maatalousyrittäjiä, loput työskentelevät perinteisesti erilaisissa neuvonta-, suunnittelu-, opetus- ja markkinointitehtävissä.

Agrologeja kouluttavat ammattikorkeakoulut

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. Agrologikoulutus studentum.fi. Studentum. Viitattu 14.2.2021.
  2. Laura Maukonen: Agrologi (AMK) -nimikkeen ja -koulutuksen sekä agrologi (AMK):n työelämän tunnettuus lukioissa Rovaniemen AMK (opinnäyte). 2011. Viitattu 14.2.2021.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä koulutukseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.